Výroba hovězího, vepřového i drůbežího masa v prvním čtvrtletí letošního roku v meziročním srovnání klesla o 10,8 procenta na 135 752 tun. Produkce vepřového masa se propadla o 13,1 procenta na 72 794 tun. Hovězího masa včetně telecího se vyrobilo meziročně 19 225 tun, což je méně o 3,4 procenta. Také u drůbežího masa byl zaznamenán meziroční pokles o 9,9 procenta, produkce dosáhla 43 700 tun. Vyplývá to z výsledků Českého statistického úřadu.
Do poklesu výroby zejména vepřového a drůbežího masa se promítají ceny zemědělských výrobců v živočišné výrobě, které nepokrývají náklady průměrných producentů, zdůvodnil čtvrtletní výsledky náměstek ředitele Ústavu zemědělské ekonomiky a informací Tomáš Doucha.
Statistici odhadují, že výroba vepřového by se v České republice měla snižovat i v následujících měsících. Podle předsedy Českého svazu zpracovatelů masa Jaromíra Klouda předpokládal Evropský statistický úřad u nás pokles výroby v prvním pololetí o 15,9 procenta. Poukázal na to, že produkci levnějšího a kvalitnějšího vepřového masa, které nabízejí producenti zejména ze starých členských zemí, umožňují zejména lepší dotační podmínky pro zemědělce a také větší koncentrací masné výroby v těchto zemích. Kloud předpokládá, že omezení dovozu vepřového z USA a Kanady do Ruska přispěje k rozšíření dovozů ze zemí Evropské unie.
Na snížení výroby hovězího masa včetně telecího se podle statistiků podepsal pokles počtu poraženého skotu o 0,4 procenta. O 11,8 procenta spadla porážka býků, počet poražených krav naopak stoupl o 11,7 procenta.
Ceny zemědělských výrobců jatečného skotu podle statistiků v prvním čtvrtletí meziročně vzrostly u jatečných býků o 2,2 procenta, naproti tomu u jatečných krav se snížily o 0,9 procenta. Ceny jatečných prasat vzrostly o 9,2 procenta. Ceny kuřat první jakostní třídy spadly o 12,3 procenta na 20,67 Kč za kilogram.