Výroba masa v Královéhradeckém kraji loni mírně klesla a nepokračoval tak trend trvalého růstu produkce mezi lety 2012 až 2016. Bez drůbežího vyrobily loni masokombináty v regionu 25,8 tisíce tun masa, meziročně to bylo o jedno procento méně. Přes pokles byla výroba masa v kraji loni druhou nejvyšší za posledních 11 let. V celé zemi výroba masa loni klesla o pět procent na téměř 279 tisíc tun, uvedl Český statistický úřad.
Za loňským poklesem produkce masa v Hradeckém kraji stojí propad výroby hovězího masa o 11 procent na 4805 tun. Snížení v hovězím tak nevyrovnalo ani zvýšení výroby vepřového masa o dvě procenta na 20 983 tun. Skopového a jehněčího masa loni jatka zpracovala dohromady sedm tun, v roce 2016 to bylo pět tun. Koňského masa se loni vyrobilo pět tun po devíti tunách předloni.
Produkce masa v Královéhradeckém kraji přes zvýšení v posledních letech zdaleka nedosahuje hodnot z let 2000 až 2004. Nejvyšší produkce masa v novodobé historii kraje byla v roce 2000, a to asi 37 tisíc tun. Ještě v roce 2005 se vyrobilo téměř 35 tisíc tun, pak následoval postupný propad až na 19 000 tun v roce 2011.
Podíl Hradeckého kraje na výrobě masa v Česku loni dál mírně vzrostl. Na celostátní produkci masa se kraj podílel 9,2 procenta, zatímco v roce 2016 to bylo 8,9 procenta a o rok dříve 8,1 procenta. Největšími tuzemskými výrobci masa jsou tradičně podniky z Jihočeského kraje, které ho loni dodaly téměř 54 tisíc tun.*