14.11.2008 | 12:11
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Výroba masa ve třetím čtvrtletí klesla

Výroba masa se ve třetím čtvrtletí 2008 meziročně snížila o tři procenta na 148 755 tun masa v jatečné hmotnosti. Z toho více než polovina patřila vepřovému masu (51,9 %), přes třetinu drůbežímu (34,8 %) a zbytek hovězímu včetně telecího (13,3 %). Vyplývá to z výsledků šetření Českého statistického úřadu.

Počty poraženého skotu včetně telat stouply v meziročním srovnání o 3,2 %. Průměrná jatečná hmotnost skotu ale klesla meziročně o 1,3 % na 291,3 kg (hmotnost jatečně upraveného těla - JUT). Výroba hovězího masa včetně telecího se tedy v návaznosti na vývoj porážek zvýšila meziročně o 1,8 %.
Ve třetím čtvrtletí letošního roku se snížila klesla výroba vepřového masa o 4,8 procenta. Počty poražených prasat klesly meziročně o 4,3 %. Průměrná jatečná hmotnost (JUT) prasat se snížila o 0,4 % na 86,6 kg.
Podle statistiků se počet skotu k 30. červnu 2008 zvýšil meziročně o 0,8 % na 1414 tisíc kusů, z toho počty krav stouply o 0,1 % na 564,7 tisíce kusů. Naopak se snížily stavy prasat, a to k 1. srpnu o 16,5 % na 2 351,7 tisíce kusů, z toho počty prasnic klesly o 24 % na 165,7 tisíce kusů a počty prasniček o 20,6 % na 65,8 tisíce kusů.
Ceny zemědělských výrobců jatečného skotu ve sledovaném období meziročně klesly u jatečných býků o 2,8 % a u jatečných telat se snížily o 7 %. Zvedly se ale ceny jatečných jalovic o 1,7 % a ceny jatečných krav o 0,4 %. Průměrná cena jatečných býků tříd jakosti S,E,U dosáhla úrovně 38,70 Kč za kilogram v živém a 73,99 Kč za kilogram v JUT.
Ceny jatečných prasat se zvýšily o 3,2 %. Průměrná cena jatečných prasat tříd jakosti S,E,U se vyhoupla na 33,03 Kč za kilogram v živém a 42,52 Kč za kilogram v JUT.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down