Pěstitelské pálenice si poslední sezónu pochvalují. Výroba od července do konce června příštího roku by se měla pohybovat mezi 6,5 milionu až sedmi miliony litrů stoprocentní kořalky z ovoce, což by bylo meziročně o 13 procent více. Vzhledem k nadúrodě jablek a významným lokálním propadům dalšího ovoce vozí lidé z 80 procent jablka, hlavně v Čechách. Uvedl to prezident Unie destilatérů ČR Václav Šitner.
V minulých letech se podle něj podíl jablkovice pohyboval mezi 50 až 60 procenty. Nevýhodou letošní sklizně bude také nízká výtěžnost ovoce. Destilát je ale dobrý, řekl. Úroda bude jedna z nejlepších, ale každý okres je na tom jinak. Z pohledu jablek bude sezóna úspěšná, zhodnotil. Jablkovice ale není mezi lidmi tak oblíbená jako jiné pálenky. Následovat budou švestky, které se urodily jen někde, dále hrušky, třešně a višně, jejichž úroda byla dobrá, a na posledním místě meruňky. Poukázal na to, že jsou oblasti, kde ovoce chybí. Morava vyhořela ve švestkách i meruňkách. Uherskohradišťsko, kde se pěstuje nejvíce švestek, je letos nemá.
Šitner konstatoval, že tento rok je špatný na kvalitu ovoce. Hodně začínají hnít jablka i švestky, protože ovoce nemá cukr, který konzervuje. V srpnu pršelo a švestky nabraly vodu a neměly kdy dozrát. Vzhledem k plísním se musí ovoce velmi pečlivě kontrolovat, dodal.
V České republice je nyní téměř 590 pálenic. Každým rokem jich přibývá pět až deset. Nové budují bohatší lidé spolu s minipivovary. Rozvoj předpokládá Šitner i nadále. Pěstitelé se ale vracejí jen tam, kde jim zaručí kvalitu. Pálenice vlastní většinou rodiny. Nekalkulují si mzdy, energie a neplatí si lidi, a tak to nějak vychází, řekl Šitner.*