Na jižní Moravě se za prvních devět měsíců letošního roku vyrobilo 22 500 tun masa, což je v porovnání se stejným obdobím loňského roku o 713 tun méně. Vzrostla produkce hovězího a telecího masa, ubylo naopak vepřového a skopového. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu.
I přes to, že vepřového masa ubylo, tvoří převážnou část výroby v Jihomoravském kraji, a to téměř 90 procent. Vepřového masa bylo v kraji letos do konce září vyprodukováno 20 000 tun, což je meziroční snížení o 3,6 procenta. Meziroční pokles výroby vepřového provází jižní Moravu prakticky celé 21. století stejně jako celé Česko.
Za prvních devět měsíců letošního roku bylo v regionu poraženo 6900 kusů skotu, což je o 85 kusů více než ve stejném období loňského roku. "U býků, krav a telat jsme zaznamenali nárůst v poražených kusech, jalovic bylo poraženo naopak méně. Počet poražených prasat meziročně poklesl o 5,4 procenta na 219 000. V kraji bylo poraženo 50 ovcí, to je o 18 méně než ve stejném období loňského roku," uvedla za statistický úřad Veronika Dohnálková. Ubylo podle ní také poražených jehňat.
Produkce masa byla na jižní Moravě v porovnání s ostatními kraji republiky čtvrtá nejvyšší. Největším producentem byl Jihočeský kraj s 40 500 tun, nejméně masa, 501 tun, vyprodukoval Karlovarský kraj.*