Výroba vepřového na jižní Moravě v prvním čtvrtletí klesla

Na jižní Moravě klesla v prvním čtvrtletí výroba vepřového masa meziročně téměř o 100 tun na 6689 tun. Jde o pokračování mnohaletého trendu, není už však tak rychlý jako dříve, vyplývá z údajů, které zveřejnil Český statistický úřad. Loni však poprvé po mnoha letech i přes pokles v prvním čtvrtletí výroba vepřového za celý rok v meziročním srovnání vzrostla díky zvýšené poptávce. Vzrostla naopak výroba hovězího.

Jatka letos v prvním čtvrtletí porazila 73 347 prasat, což je meziročně o 563 méně. Průměrná hmotnost zůstává na 116 kilogramech. Cena vepřového masa loni postupně rostla s ohledem na extrémní rozšíření prasečího moru v Číně, která spotřebovává značnou část globální produkce.
Na rozdíl od vepřového rostla výroba hovězího, která v posledních letech buď roste nebo stagnuje. Loni se ho vyrobilo 812 tun, meziročně o 60 tun více. Celkem bylo poraženo 2343 kusů skotu, o 111 více. Průměrná jateční hmotnost se také zvýšila, a to z 625 na 642 kilogramů.
Výroba hovězího a také produkce mléka je pro chovatele v posledních letech ekonomicky atraktivnější než výroba vepřového. Dlouho se totiž výkupní cena vepřového pohybovala na úrovni nákladů či dokonce pod ní.
Minoritní záležitostí je na jižní Moravě výroba skopového a kozího masa, která se v prvním čtvrtletí dokonce propadla na nulu.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down