Burčák je zařazen do kategorie tichých vín, která podléhají dani. To s sebou přináší povinnost jeho výrobcům, kteří nejsou v evidenci u finančního úřadu jako plátci spotřební daně z vína, aby se podle nového nařízení nejpozději do dne prodeje zaregistrovali u celního úřadu, uvádí se v týdeníku břeclavského regionu Nový Život. Důležitou povinností je také výroba nápoje pouze z českých hroznů a na to se zaměří inspektoři při kontrolách burčáku. Výrobci burčáku tedy nemohou poptávku řešit nákupy na Slovensku, Maďarsku či v Rakousku, uvedl Oto Ploch z Celního ředitelství v Brně.
Někteří výrobci označují nesprávně za burčák kvasící vinný mošt. Podle zákona může být burčák jen částečně zkvašený hroznový mošt, který pochází pouze a výlučně z vinných hroznů. Má navíc obsah objemového alkoholu vyšší než jedno procento. Nyní se k výrobě burčáku používají rané odrůdy Irsai Oliver a Sigr, ty však mají malé rozšíření.