09.09.2004 | 03:09
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Výrobci by neměli zapomínat na povinnosti spojené s výrobou burčáku

Burčák je zařazen do kategorie tichých vín, která podléhají dani. To s sebou přináší povinnost jeho výrobcům, kteří nejsou v evidenci u finančního úřadu jako plátci spotřební daně z vína, aby se podle nového nařízení nejpozději do dne prodeje zaregistrovali u celního úřadu, uvádí se v týdeníku břeclavského regionu Nový Život. Důležitou povinností je také výroba nápoje pouze z českých hroznů a na to se zaměří inspektoři při kontrolách burčáku. Výrobci burčáku tedy nemohou poptávku řešit nákupy na Slovensku, Maďarsku či v Rakousku, uvedl Oto Ploch z Celního ředitelství v Brně.

Někteří výrobci označují nesprávně za burčák kvasící vinný mošt. Podle zákona může být burčák jen částečně zkvašený hroznový mošt, který pochází pouze a výlučně z vinných hroznů. Má navíc obsah objemového alkoholu vyšší než jedno procento. Nyní se k výrobě burčáku používají rané odrůdy Irsai Oliver a Sigr, ty však mají malé rozšíření.

Napsat komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2022 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down