Výrobu masa mohou podpořit spotřebitelé i veřejné stravování, míní Výborný

Vyšší výrobu masa mohou podpořit sami spotřebitelé. Stát by měl podporovat a pobízet i veřejné stravování, aby se více orientovalo na maso a masné výrobky z tuzemských zdrojů, řekl ministr zemědělství Marek Výborný. Při své návštěvě Karlovarského kraje tak reagoval na poslední statistické údaje, podle nichž je výroba masa v Česku nejnižší od roku 2000. Podle ministra se v poslední době alespoň podařilo výrobu masa stabilizovat.

"To je jedna věc, která mě taky velmi trápí. Když se bavíme o úpravách společné zemědělské politiky, tak se mimo jiné vedou v tom, že chceme podpořit víc živočišnou výrobu. Ano, je to tak, v rámci výroby hovězího masa jsme soběstační, chci, abychom zůstali na té úrovni, včetně exportu a snažíme se ty podmínky udržet spravedlivé i pro naše chovatele, " uvedl Výborný.

Doplnil, že výroba masa závisí také na poptávce. "To je věcí opravdu naší společnosti, veřejnosti, rodin, do jaké míry preferují kvalitní české vepřové nebo hovězí. O co se jako ministerstvo zemědělství snažíme, je ukázat na kvalitu českých potravin, včetně masných výrobků, proto máme značku Klasa, máme značku Regionální potravina. Je to kvalita, která ani nemusela cestovat přes půlku světa někde z Argentiny, ale je to česká kráva, kvalitní české plemeno. V tom jsme špička na světě, stojí za to si z toho ten biftek dát," řekl Výborný.

Podpořit i producenty potravin

Ministerstvo zemědělství chce také podpořit nejen české chovatele a zpracovatele masných výrobků, ale obecně české producenty potravin směrem k veřejnému stravování, ke školním jídelnám, provozům, kuchyňským provozům veřejného stravování v domovech pro seniory, v nemocnicích a podobně, doplnil ministr Výborný.

I když podle statistických údajů výroba masa v  posledním čtvrtletí roku 2023 ukazuje na zastavení dvouletého poklesu, roční hodnotou je výroba z dlouhodobého pohledu na svém minimu. Od roku 2000 klesla výroba vepřového masa o polovinu, hovězího masa o třetinu a drůbežího o 15 procent, vyplývá z dat Českého statistického úřadu. Výroba masa v Česku loni klesla o 2,6 procenta na 435 908 tun.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2025 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down