Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) provedla v loňském roce 73 837 cíleně zaměřených kontrol, z toho 10 235 u výrobců a 63 522 v obchodech. V porovnání s rokem 2007 tak došlo k dalšímu znatelnému nárůstu počtu kontrol. Informovala o tom mluvčí SZPI Martina Šmídtová.
Inspektoři uložili podle mluvčí přes 16 tisíc zákazů uvádění do oběhu potravin a tabákových výrobků v hodnotě dosahující téměř 46 milionů korun. Největší finanční objem zákazů se týkal lihu a lihovin (přes 19 milionů korun), což však bylo především způsobeno komplikovaným případem nálezu nadlimitního množství metanolu ve výrobcích firmy Liho Blanice. Za zmínku stojí také opatření týkající se potravin pro zvláštní výživu a doplňků stravy; v této komoditě bylo zakázáno zboží za více než 11 milionů korun. V rámci správních řízení ukončených v roce 2008 pak inspekce uložila pokuty ve výši přibližně 40 milionů korun.
Jak dále uvedl Šmídtová, celkově bylo zjištěno 5 878 vzorků potravin, které nevyhověly požadavkům právních předpisů. Nejvyšší počty nevyhovujících vzorků se týkaly čerstvého ovoce a zeleniny, vína, masa a masných výrobků, čokolády a cukrovinek, mléčných výrobků, ale také dehydratovaných výrobků a ochucovadel. Ve většině případů se nedostatky týkaly označování a smyslových jakostních požadavků. Nejznámějším případem potenciálně nebezpečných potravin byla kauza melaminu, i tu se však zejména díky celoevropskému systému rychlého varování podařilo úspěšně zvládnout. K dnešnímu dni inspekce odebrala více než 40 vzorků rizikových potravin, nadlimitní obsah melaminu však nebyl zjištěn.
Stejně jako v letech minulých i loni inspekce čerpala podle Šmídtové při plánování své činnosti ze stížností spotřebitelů. Inspektoři řešili 2140 podnětů podaných přímo spotřebiteli, dalších 734 podnětů postoupili inspekci jiné kontrolní orgány a instituce.
Kromě toho inspekce v loňském roce v souladu s požadavkem evropské legislativy zavedla i nový typ úřední kontroly – audit, v rámci kterého inspektoři provádějí komplexní kontrolu systému zajištění bezpečnosti potravin u daného provozovatele. Zároveň SZPI v loňském roce úspěšně obhájila certifikát ISO 9001:2000.