12.02.2021 | 11:02
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Vytrvalejší silný mráz ohrožuje vinnou révu

Silný mráz komplikuje práci vinařům, kteří se teď věnují jedné z nejdůležitějších činností, řezu révy. Vytrvalejší teploty pod minus 15 stupňů Celsia by mohly navíc révu poškodit. Uvedl to vinohradnický manažer skupiny Bohemia Sekt Josef Svoboda.

Připomněl, že vinná réva se v mírném klimatickém pásu dokáže na mrazové podmínky obvykle poměrně dobře adaptovat. Velice problematické jsou jarní mrazy, které uhodí v době, kdy už má réva výhony. V zimních měsících, v období vegetačního klidu, keře révy mrazu odolávají lépe. Špatně však snášejí skokové propady teplot, zhruba o deset stupňů Celsia, a při velkých trvalejších teplotách pod minus 15 stupňů Celsia hrozí jejich poškození. Vinaři se proto obávají silných mrazů, které mají v nejbližších dnech přijít. „Nízké teploty mohou částečně redukovat škůdce a choroby a vinaři je tak vítají. Dlouhodobější silné mrazy jsou ale pro révu ohrožující. Je potřeba mít na paměti i to, že každá odrůda je jinak mrazuodolná,“ podotkl Svoboda. Podle něj například odrůdy Ryzlink rýnský nebo Rulandské modré snáší mrazy lépe, odrůdou citlivou k zimním mrazům je naopak třeba Müller Thurgau. Moravští vinaři by podle něj přivítali větší sněhovou pokrývku, která by při silnějších mrazech pomohla chránit patu keře, zejména u mladých vinic. Svoboda rovněž poukázal na to, že aktuálně probíhá jeden z nejdůležitějších pracovních úkonů během roku, a to řez révy. V mrazivých podmínkách je však práce vinařů o mnoho náročnější než za mírnějších zimních teplot. „Na révě je nyní velká námraza, která řez ztěžuje. Obecně se jedná o velmi náročnou práci, nepříznivé povětrnostní podmínky ji ještě více znesnadňují. Dokončení řezu a začátek vázání tažňů, tedy plodonosných výhonů, se tak na našich vinicích oproti původnímu plánu zřejmě posune o pár dní, zatím ale nejde o výraznou komplikaci,“ dodal.*

Napsat komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2022 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down