
Svatomartinské husy budou letos nejvýše o desetinu dražší oproti loňskému roku, kdy za kilogram chlazené husy domácího původu lidé zaplatili od 250 korun. Do navýšení cen se promítnou vyšší náklady na chovný materiál, mzdové náklady, náklady na energie i krmiva. Uvedla to Gabriela Dlouhá, předsedkyně Českomoravské drůbežářské unie. V Česku se letos podle ní vylíhlo 145 000 hus a dalších 10 500 bylo dovezeno pro výkrm. Na domácí poptávku to ale stačit nebude a bude potřeba dovézt i další. Dlouhá ale upozornila na riziko dovozu ptačí chřipky.

"Cena tuzemských hus bude o jednotky procent vyšší oproti loňskému roku, maximálně do deseti procent. Chovatelé mají vyšší náklady především na chovný materiál, mzdové náklady, cena krmných směsí pro menší chovatele je vyšší," řekla Dlouhá.
Zájem o svatomartinské husy je přesto podle Dlouhé veliký, lidé si dělají rezervace měsíce dopředu. Za kilogram husy prodané ze dvora již v kuchyňské úpravě podle ní zaplatí mezi 250 a 350 korunami. "Volné husy jsou většinou ty dražší, které prodávají prostředníci. Levnější jsou živé husy, které si musí zákazník popřípadě porazit. Levnější budou i husy a její kříženci ve velkých obchodech v promo nabídkách," řekla Dlouhá.
Dlouhá připomněla, že letos od začátku září mohou nově drobní farmáři prodávat ze dvora až 2000 kusů drůbeže za jeden rok. Dosud byl limit 35 kusů týdně. Nezáleží přitom, kdy se farmáři pro prodej rozhodnou, všech 2000 hus tak mohou prodat během pár dní v listopadu, což je pro chovatele hus velká výhoda, uvedla Dlouhá.
I tak se ale musí na svatomartinské oslavy husy dovážet. Například loni v listopadu činil podle unie dovoz vodní drůbeže přes 2000 tun. Pro porovnání, 150 000 hus o průměrné hmotnosti čtyři kilogramy odpovídá zhruba 600 tunám. "Masa vodní drůbeže se dováží v období od října až do prosince každoročně okolo 2000 tun každý tento měsíc. Během roku jsou jinak měsíční dovozy masa vodní drůbeže zhruba v rozmezí od 300 do 1000 tun za měsíc," uvedla Dlouhá.*