Evropská komise vytáhla do boje proti salmonelám v chovech drůbeže. Pomoci jí k tomu mají dvě nařízení, která přijala minulý týden. Jejich cílem je kontrola rozšíření salmonel a snížení jejich výskytu v drůbeži a vejcích v celé unii.
První nařízení nese číslo 1168/2006 a týká se omezování salmonel v chovech nosnic. Jeho cílem je pokles výskytu těchto mikroorganisů ve vejcích. Členské státy se musí snažit snížit podíl infikovaných nosnic každý rok na určené minimum. K tomu budou sloužit národní programy na potlačení salmonel u nosnic, které členské státy zahájí od příštího roku. Druhé nařízení s číslem 1177/2006 stanovuje pravidla metod kontroly salmonel v drůbeži, včetně povinné vakcinace ve státech s vysokým výskytem salmonel. Obě nová nařízení jsou účinná od počátku srpna a kontrolní orgány členských států budou mít půl roku na to, aby předložily Bruselu národní kontrolní programy ke schválení.
Požadovaný Národní program pro tlumení výskytu salmonel v prostředí chovů nosnic Státní veterinární správa ČR podle svého mluvčího Josefa Dubna připravuje. Jak Duben upřesnil, bude zaměřen především na sledování výskytu salmonel, uskutečňování sanitačních a zoohygienických opatření, zajištění nezávadného krmiva a dodržování zásad správné chovatelské praxe.
Zaměřeno na vejce
Nařízení o zoonózách č. 2160/2003 předpokládá, že od roku 2010 se vejce z hejna infikovaného salmonelou nebudou smět používat přímo, ale jen po sterilaci, po níž se zpracují do vaječných výrobků. Komise však nyní uvažuje možnost urychlit zákaz prodeje takovýchto vajec do tržní sítě. Chce tuto otázku projednat s potravinřskými experty členských států v září a jejím záměrem je dosáhnout dohody v této věci co nejdříve. K tomu ji vede zpráva Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA), který monitoroval výskyt salmonel v chovech nosnic v jednotlivých členských státech. Úřad totiž konstatoval, že se salmonely vyskytují v chovech drůbeže v celé unii, a to v různém rozsahu od nejnižších hodnot do 79 procent. Je tedy v zájmu členských států snížit hladinu salmonel ve svých chovech v co největším možném rozsahu. Jen tak mohou zabránit důsledkům, které by zákaz prodeje z infikovaných chovů mohl mít na produkci drůbeže a vajec.
Podle nařízení č. 1168/2006je nutné každoročně snížit kontaminaci salmonelami v chovech nosnic nejméně takto:
o deset procent, pokud rozšíření salmonel bylo v předešlé roce pod deseti procenty,
20procentní snížení, pokud se výskyt salmonel v předcházejícím roce pohyboval mezi deseti a 19 procenty,
o třicet procent, jestliže kontaminace salmonel dosáhla v předchozím roce 20 až 39 procent,
o 40 procent, jestliže rozšížení salmonel převýšilo 40 procent.
Cílem unie je dosáhnout snížení kontaminace salmonelami na úroveň dvou procent, nebo dokonce nižší. Přitom v zemích, kde je méně než 50 hejn nosnic, bude moci zůstat pozitivní pouze jediné hejno. Redukce rozšíření salmonel by měla pokračovat nejrychleji právě v těch státech, kde jsou jimi chovy nosnic promořeny nejvíce.
Nařízení také zavádí podmínky pro vzorkování a testování salmonel u nosnic a rovněž pokyny pro podávání zpráv o výsledcích pro usnadnění monitorování celého procesu.
Podobné opatření jako pro nosnice již má komise pro chovné slepice a hodlá navrhnout další postup pro kuřecí brojlery a krůty.
Vakcinace a léčiva
Nařízení č. 1177/2006 přináší pravidla pro metody na tlumení salmonel u drůbeže. Jde o vakcinaci a používání antimikrobiálních preparátů. Od prvního ledna 2008 by všechny členské státy s vysokým výskytem salmonel, tj. od deseti procent, v chovech měly povinně nosnice očkovat. Důvodem je snaha snížit rozšíření nemoci a kontaminaci vajec. Vakcinaci musí schválit Brusel. Může se používat jen taková vakcína, kterou lze v testech odlišit od infekce. Národní kontrolní orgány smějí vyjmout z vakcinace ta hospodářství, která udělala účinná preventivní opatření nebo v nichž se salmonela během předešlých 12 měsíců nevyskytla.
Běžné používání antimikrobiálních prostředků EFSA nedoporučuje s ohledem na riziko spojené s možným vznikem rezistence mikrobů. Navíc pokud se drůbež léčí antibiotiky, je detekce salmonel obtížná, což může vést k rozšíření infekce v hejnu. Proto nařízení stanovuje, že antimikrobiální prostředky se nemají v rámci národních kontrolních programů používat s výjimkou velmi omezených okolností, jako je například snaha zachránit hodnotný genetický materiál reprodukčních hejn.
Proč tlumit salmonely
Zoonózy jsou choroby, které jsou přenosné ze zvířete na člověka. Zdrojem infekce je většinou potravina, která obsahuje původce choroby, nebo přímý kontakt s nemocným zvířetem. Zoonózami onemocní ročně v celé unii zhruba 400 000 lidí. Více než sto jich přitom na tyto choroby zemře. Skutečný počet onemocnění i úmrtí však bude pravděpodobně daleko vyšší, a to zejména u chorob, které se projevují zažívacími potížemi. K nim patří i salmonelózy, jejichž původcem býva Salmonella enteritidis a Salmonella typhimurium. Někdy se totiž stane, že lidé s lehčím průběhem choroby lékaře ani nevyhledají nebo nemoc není správně diagnostikována. Ze zmíněných asi 400 000 případů, které byly konkrétně v EU hlášeny v roce 2004, jich více než 190 tisíc připadalo právě na salmonelózy. Hlavním zdrojem salmonel je drůbež a vejce, ale vyskytují se také v dalších potravinách, zejména živočišného původu například v mase vepřovém či hovězím. Mohou být i na ovoci a zelenině, zvlášť pokud byly hnojeny kontaminovanými exkrementy. Aby se nebezpečné mikroorganismy nedostaly do výsledného potravinářského výrobku, je nutné mít co nejméně kontaminovanou surovinu a v průběhu jejího zpracování dodržovat všechny zásady správné výrobní praxe. Kromě hygieny je to zejména dodržování všech předepsaných teplotních režimů.
Jak snížit riziko nákazy
Salmonely hrozí zvláště v horkých letních dnech. Proto je třeba věnovat výběru potravin zvýšenou péči a po zakoupení v obchodě je co nejdříve uložit v chladu a rychle zkonzumovat. Při práci se syrovým drůbežím masem je nutné zamezit jeho styku s potravinami, které budeme konzumovat bez tepelného opracování. To znamená například nekrájet zeleninu či ovoce na stejném prkénku, kde se porcovala drůbež či jiné druhy masa nebo naklepávaly řízky. Salmonely spolehlivě ničí teplota. Tepelné opracování však musí zajistit, aby v jádře výrobku působila teplota alespoň 70 °C po dobu nejméně deseti minut. To je nutné mít na paměti i při grilování, a to zejména celých kuřat, selat, prasat apod.