Na nedávné akci Tisíc kilo, kterou uspořádala skupina Zachraň jídlo u Národního divadla, se za dvě hodiny prodaly dvě a půl tuny běžně neprodejné zeleniny od zemědělců. Za symbolickou cenu tu byla k mání cibule, mrkev a brambory. Zájem o tyto produkty byl přitom značný. Lidé se však zajímali nejen o prodávané zboží, ale diskutovali i o tom, proč se mnoho produktů vyhodí místo toho, aby se prodalo, podobně jako tady.
Problém plýtvání jídlem je podle dobrovolníků zapojených do dané akce velkým nešvarem naší společnosti, o kterém se ovšem moc nemluví. Vyhazuje se třetina až polovina potravin a nejen to, spolu s nimi dochází i ke znehodnocení cenných zdrojů, jako je voda, energie, pohonné hmoty či lidská práce. Každý článek v potravinovém řetězci přispívá k plýtvání svým dílem. Farmáři například kvůli estetickým nárokům svých odběratelů nechávají příliš malé nebo naopak velké brambory na poli a podobně končí nevzhlednější mrkve či zakřivené okurky. Výrobci a zpracovatelé pak třeba vyprodukují příliš mnoho potravin, které nestačí včas prodat. Řídí se totiž tím, že lepší je mít víc než neuspokojit zákazníka. Následně tu jsou obchodní řetězce, pro něž se stanou produkty neprodejné, pokud mají špatně natištěnou etiketu, narušený obal nebo jsou jinak pochroumané, a velká část plýtvání se oprávněně připisuje na vrub samotným spotřebitelům.
Každý však může přispět k omezení plýtvání svým dílem. Určitým krokem je zprůhlednění potravinářského trhu tak, aby se vedly a zpřístupňovaly statistiky o tom, kolik se plýtvá v oblasti výroby, přepravy, prodeje i u spotřebitelů. Zemědělci i prodejci by se rovněž neměli bát zveřejňovat údaje o tom, kolik potravin a z jakých důvodů likvidují. Určitou cestou ke zlepšení situace by mohly být i jednoduché aplikace umožňující sdílení přebytků jídla mezi koncovými spotřebiteli. Pro začátek je však důležité, když všichni začneme sami u sebe. Budeme šetrněji nakupovat, správně skladovat a zpracovávat potraviny včetně jejich opomíjených, okrajových částí. K omezení plýtvání může totiž přispět každý.*