Od 1. září 2001 začne v ČR platit předpis, který podstatně zvyšuje stupeň informovanosti spotřebitelů o kvalitě masa, které kupují. Jde o vyhlášku MZe, která mimo jiné ukládá povinnost výrobcům označovat hovězí maso a masné výrobky, a bude slučitelná s předpisy EU. Tádeník zemědělec o tom informoval ministr zemědělství ČR Jan Fencl.
Podle jeho slov to v praxi znamená, že spotřebitel najde u prodávaného masa údaj o tom, z jaké kategorie zvířete maso pochází podle stáří v měsících, takže si bude moci vybrat, zda nakoupí maso z mladého býka, volka, anebo jalovice. Kupující najde také registrační číslo jatečného zvířete, evidenčí číslo chovu, ze kterého zvíře pochází, číslo jatek, kde bylo poraženo, datum porážky a číslo bourárny, kde bylo maso zpracováno a dozví se, zda kupuje maso z domácího chovu anebo importované. Až dosud měl zákazník při výběru pouze možnost vizuálního posouzení masa. Jen odborník pak mohl poznat, zda jde o maso ze staré krávy nebo z mladého kusu. Zatímco se nákupní cena krav výrazně liší od nákupní ceny býků, v obchodě dosud můžeme nakupovat pouze „hovězí maso“. Uvedení vyhlášky v život může přispět i k tomu, že někteří konzumenti poprvé poznají pravou chuť kvalitního hovězího a může vést i k zastavení poklesu zájmu o hovězí maso.