09.05.2001 | 07:05
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Zájem o drůbež roste

V důsledku rozšíření BSE a následně slintavky a kulhavky na evropském kontinentě vzrostla spotřeba drůbežího masa. V České republice se tento trend projevil také, ale podle posledních údajů ministerstva zemědělství je nárůst tuzemské produkce i spotřeby drůbeže relativně nízký.

Produkce drůbežího masa by se měla letos podle ministerských odhadů pohybovat kolem 285 000 tun, což je meziroční nárůst pouze asi 0,7 procenta, zatímco v roce 2000 u nás vzrostla produkce této komodity meziročně zhruba o 3,7 procenta. Podíl exportu drůbeže na domácí výrobě se však má zvýšit z loňských 3,5 na 4,2 procenta, přičemž dovoz bude vykazovat mírný pokles. O roku 1994 stavy drůbeže v ČR mírně rostou a spolu s tím roste také nákup drůbeže. Zatímco v roce 1993 bylo v ČR nakoupeno celkem 124 446 tun drůbeže v živém, v loňském roce to už bylo téměř 265 000 tun. Podle odhadu ředitele Sdružení drůbežářských podniků Praha Vladimíra Machálka zpracují podniky sdružení v letošním roce asi 295 530 tun drůbeže, což je proti loňsku nárůst o více než 12 procent. Průměrná roční spotřeba drůbežího masa na jednoho obyvatele nicméně zůstane i letos stejná jako loni, tedy 21,4 kilogramu.
Z úrovně zpracovatelů však vypadá situace příznivěji. Podle generálního ředitele a.s. XAVEROV holding Pavla Kotašky zaznamenala letos tato společnost ve srovnání se stejným obdobím loňského roku (leden až březen) nárůst tržeb o 28 procent. Tato firma s loňským obratem kolem 2,7 miliardy korun se na tuzemském trhu s hotovými výrobky z drůbežího masa podílí přibližně 26 procenty a současně dodává polovinu všech jednodenních kuřat pro výkrm jatečné drůbeže v republice.
"V souvislosti s výskytem BSE ke konci minulého roku byla naše firma nucena spíše pouze prokazovat nezávadnost používaných surovin. Veškeré používané hovězí maso v našich specialitách bylo ihned po výskytu BSE nahrazeno jinou surovinou, tedy ještě před reakcí ze strany odběratelů. Celková poptávka po našich produktech se zvýšila, a to především v chlazeném mase, ovšem ne v takovém rozsahu, v jaké jsme původně očekávali," řekl Kotaška. Dodal však, že v současné době po zprávách o rozšíření slintavky a kulhavky, je firma v oblasti produkce jednodenních kuřat pro výkrm v podstatě zcela vyprodána a . zásoby v její potravinářské části jsou rovněž minimální.
Odhadnout v současné době konkrétní trendy na trhu s drůbežím mase je podle Kotašky . velice obtížné. "Přihlédneme-li ale k vývoji drůbežářského průmyslu v zemích EU před několika lety, našemu neustálému přibližování těmto zemím a stávajícímu vývoji na našem trhu, lze v nadcházejícím období očekávat stálý nárůst zájmu spotřebitelů o chlazené zboží na úkor zboží zmrazeného. Dalším, neméně podstatným aspektem bude zvyšování požadavků na kvalitu výrobků, hygienickou a technologickou vyspělost výroby samotné a operativnost tak, jak je tomu v zemích EU," doplnil.

Napsat komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2022 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down