Zájem zákazníků o svatomartinskou husu v posledních letech každoročně roste. Restaurace na svatého Martina, tedy 11. listopadu, i v následujících dnech připraví husí menu s mladým svatomartinským vínem, které se může otevřít po jedenácté hodině tohoto dne. V Česku se každoročně líhne kolem dvou set tisíc housat, jejich počty v posledních letech zvolna stoupají.
Předsedkyně Českomoravské drůbežářské unie Gabriela Dlouhá uvedla, že se v Česku prakticky velkochovy hus nevyskytují, chybí zde i husí jatka. Zájem u malochovatelů je před svatým Martinem velký, často mají vyprodáno. "Zájem o husy se v posledních letech zvyšuje, a pokud je nedostatek hus, tak v restauracích a stravovacích provozech je nahrazují kachnami a různými kříženci," řekla Dlouhá.
O vzrůstajícím zájmu svědčí příprava obchodních řetězců, které letos očekávají vyšší prodeje. "Zájem zákazníků o husy před svátkem svatého Martina každoročně stoupá. Letos předpokládáme růst prodeje tohoto sortimentu až o 30 procent proti minulému roku," řekla mluvčí Globusu Pavla Hobíková.
Podle chovatele Zbyňka Opatrného z Husí farmy Tovačov by měli zákazníci brát v potaz to, zda je husa narychlo vykrmená krmnými směsmi za dva měsíce, nebo zda měla možnost se i proběhnout po trávě. Rychle vykrmené husy mají podle něj hmotnost po oškubání a vykuchání pod čtyři kilogramy, pomalu chované až do pěti kilogramů. Prezident Asociace kuchařů a cukrářů ČR Miroslav Kubec dodal, že u těchto hus je rozdíl v mase, ale konzument ho při správném zpracování prakticky nepozná.*