02.08.2004 | 01:08
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Zájem o víno neklesá

Zatímco letošní dosud relativně chladné léto snížilo prodej piva a přidělalo starosti pivovarníkům, vinaři si na nezájem spotřebitelů stěžovat nemohou a s uspokojením sledují neustále rostoucí spotřebu svého ušlechtilého produktu.

Podle obchodního ředitele společnosti Bohemia Sekt Dalibora Šebely by letošní spotřeba vína mohla proti loňsku stoupnout zhruba o sedm až osm procent. Tímto tempem totiž stoupala konzumace za prvních pět měsíců roku. Zda se nárůst udrží, závisí podle Šebely na spotřebitelské atmosféře a důvěře, která odbyt vín hodně ovlivňuje a svůj vliv má počasí. Loni činil meziroční nárůst spotřeby zhruba osm až devět procent. "Vzhledem k tomu, že se vychází se stále vyššího základu, má nárůst obliby vína dynamiku," uvedl Šebela. Spotřeba vína v tuzemsku podle něj překročila 16 litrů na hlavu ročně. Domácí úroveň je ale pořád poměrně nízká proti okolním státům. V Rakousku podobně jako v Německu se pohybuje nad 30 litry a Slováci zkonzumují více než 20 litrů vína na hlavu ročně. V tuzemsku je nárůst dynamičtější u tichých vín než u sektů. Tam rozvoj podle Šebely ještě přijde, protože jde o exkluzivnější kategorii, citlivější na náladu spotřebitelů. V současnosti Češi vypijí 1,3 až 1,5 litru šumivých vín na hlavu ročně. Například evropská špička Německo vykazuje konzumaci přes čtyři litry na osobu za rok.
Naproti tomu tuzemská produkce piva bude v letošním prvním pololetí zřejmě mírně nižší než 8,98 milionu hektolitrů, který pivovary vystavily ve stejném období minulého roku. Informoval o tom předseda Českého svazu pivovarů a sladoven Jan Veselý s tím, že přesná čísla bude pivovarské sdružení znát až na přelomu července a srpna. Podle jeho slov byl za prvních pět měsíců letošního roku sice výstav piva asi o procento vyšší, v červnu ale podle prvních předběžných údajů o několik procent meziročně klesl. Hlavním důvodem poklesu je podle Veselého počasí, které letos pivovarům nepřeje. Loni parné léto posilovalo žízeň konzumentů a svědčilo odbytu. Letos se z takového vývoje výrobci těšit nemohou.
Za celý rok by se tuzemská produkce piva podle Veselého mohla udržet na loňské úrovni, kdy naše pivovary uvařily 18,55 milionu hektolitrů pěnivého moku. Export loni stoupl o osm procent na rekordních 2,13 milionu hektolitrů. "Doufám, že se počasí umoudří. Druhým pozitivním faktorem by měl být vývoz," uvedl Veselý. Vývozní možnosti pivovarů totiž rozšířil vstup České republiky do Evropské unie, kdy se otevřely hranice a podstatně se zjednodušila exportní administrativa. Odbyt by se měl však zlepšit hlavně v dalších zemích, které přistoupily k unii. Například v Polsku dříve platilo pro dovoz českého piva clo 21 procent. V roce 1991, před zavedením ochrany trhu, české pivovary do Polska exportovaly 540 tisíc hektolitrů piva, loni to bylo jen 26 tisíc hektolitrů.

Napsat komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2022 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down