12.10.2004 | 03:10
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Zákaz z Bruselu na podporu bezpečnosti potravin

Na základě přezkoumání potravinových přísad řady E 214 až E 219, který uskutečnil Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA), zakázala Evropská komise používat konzervující látku propylparaben E 216 a její sůl E 217 v potravinách, protože nevyhověly. Dále komise navrhla snížit limity pro obsah dusitanů a dusičnanů v masných výrobcích.

Evropská komise ve svém návrhu také požaduje, aby se nepoužívaly určité želírující přísady, například z mořských řas a klovatiny, v ovocném želé v minikelímcích. Tímto opatřením by se mělo zcela zamezit prodeji této cukrovinky v EU.
Naopak Evropská komise hodlá podle návrhu zavést používání čtyř nových přísad do potravin. Jsou to etyl celulózy, z alkoholů erytritol a 4- hexyl resorcionol a hemicelulóza ze sójových bobů.
Co se týká snížení požadavku na snížení obsahu dusičnanů a dusitanů, jde komisi o to, aby soli, které konzervují kupříkladu uzeniny a párky a v mase se tyto látky mění na nitrosaminy, objevovaly v co nejmenší míře. Limity dusčnanů a dusitanů po snížení mají dál zajistit, aby se uzeniny nekazily, vysvětlil komisař pro zdraví David Byrne.
Předseda Svazu zpracovatelů masa Ladislav Steinhauser poukázal na to, že masné výrobky nejsou hlavním zdrojem dusitanů, které se dostávají do lidského organismu. Pozornost by se v tomto směru měla podle něj spíše věnovat ovoci a zelenině. V masných výrobcích, jak řekl dále, není problém dusitany nahradit s tím, že se použití náhradních látek odrazí ve vyšší ceně.
Návrh Evropské komise posoudí ještě ministři členských zemí a Evropský parlament.

Napsat komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2023 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down