Zaměřili se na propagaci hmyzu a jeho využití v potravinách

Akci zaměřenou na propagaci hmyzu jako hospodářského zvířete zorganizoval uplynulý víkend Spolek výrobců a zpracovatelů
hmyzu (SVZH) s podporou Ministerstva zemědělství ČR, v ZOO Praha. „Stále hledáme nové a zajímavé formy, jak co nejefektivněji seznamovat spotřebitele i odbornou veřejnost se všemi benefity, které používání hmyzu v potravinách a krmivech přináší,“ řekl předseda SVZH Ivan Papoušek s tím, že jsou to výhody ekonomické ale také environmentální, s velmi výrazným pozitivním dopadem na životní prostředí.

Podle Papouška chov hmyzu pro potravinářské účely se z dlouhodobého hlediska jeví jako jedna z nejudržitelnějších a nejekonomičtějších cest k zabezpečení dostatku potravy pro lidstvo. Přechod na tento způsob potravy by mohl mít zásadní vliv na zmírnění negativního dopadu intenzivního zemědělství, především živočišné produkce na životní prostředí, a to včetně pozitivního vlivu na trvalé snižování spotřeby pitné vody v živočišné produkci. Vybrané druhy hmyzu, které jsou podle platné legislativy ČR nově zařazeny do kategorie hospodářských zvířat, představují plnohodnotnou zemědělskou komoditu se širokým potenciálem nejen v potravinářství, ale také v krmivářství a dalších oblastech. Cílem pořádané osvětové a propagační akce je efektivně vysvětlit, proč by zrovna hmyz měl být řazen na minimálně stejnou úroveň užitkovosti a přínosu, jako ostatní druhy hospodářských zvířat, dnes tradičně vyžívaných v živočišné produkci. SVZH akci v ZOO Praha mimo jiné rozdával informační letáky, které edukativní formou představují důležitost hmyzu jako živočišné komodity překonávající v mnoha směrech kvalitu komodit z běžných hospodářských zvířat. Kromě expozice s praktickou ukázkou podmínek chovu hmyzu jako hospodářského zvířete mohli návštěvníci zhlédnout krátké videoukázky z reálného farmářského a zpracovatelského prostředí.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down