Závady u provozoven veřejného stravování

Inspektoři Státní veterinární správy (SVS) odhalili od začátku roku závadu u více než 300 z kontrolovaných provozoven veřejného stravování, což představovalo zhruba 14 procent kontrolovaných podniků. Protože v řadě případů bylo zjištěných nedostatků více, celkový počet přestupků přesáhl 1000. Informoval o tom mluvčí SVS Petr Pejchal.

Pravomoc kontrolovat nakládání s potravinami živočišného původu ve stravovacích zařízeních udělila od začátku roku veterinářům i Státní zemědělské a potravinářské inspekci (SZPI) novela zákona o potravinách. Například při kontrole Motorestu Panorama v Bučovicích-Vícemilicích v Jihomoravském kraji odhalila v tomto týdnu kontrola padající omítku, špínu, pavučiny a myší trus, ale i více než pět kilogramů masa s prošlým datem použitelnosti a dalších 65 kg masa bez označení o dokladu původu. "Veterinární inspektoři nařídili provozovateli podle veterinárního zákona neškodné odstranění živočišných produktů a následně předložení dokladu od asanačního podniku o převzetí vedlejších živočišných produktů k likvidaci," uvedl mluvčí. O výši pokuty zatím nebylo rozhodnuto. Za vážná porušení pravidel bezpečnosti potravin lze provozovateli uložit pokutu ve výši až 50 milionů korun.
SZPI již dříve informovala, že v letošním 1. čtvrtletí dočasně uzavřela 55 restaurací či jídelen kvůli závažným porušením hygienických či potravinových předpisů. Porušení předpisů zjistili inspektoři u třetiny z celkem 3170 kontrol.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down