14.04.2015 | 01:04
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Zdravotní bdělost nad potravinami

Nežádoucí zdravotní účinky potravin mohou lidé hlásit on-line na novém portálu Nutrivigilance, neboli zdravotní bdělost nad potravinami. Přispějí k tomu, aby na trhu byly jen potraviny zcela zdravotně nezávadné. Nabídka potravin na českém trhu stoupla z 3500 v roce 1991 na současných 350 000 položek. V tomto množství nelze z hlediska negativního působení na organismus všechny předem absolutně spolehlivě otestovat, uvádí Státní zdravotní ústav, který web spustil.

Cílem nového systému je shromáždit data, která dosud nikdo v Česku neeviduje. Analýza získaných informací může vést k návrhům preventivních a nápravných opatření. Vytvořený systém by měl spolupracovat s podobnými systémy v dalších zemích EU. V principu jde o to, sbírat zdravotní informace v rané fázi vzniku problémů, nikoliv až při větším počtu případů zejména akutního poškození zdraví spotřebitelů.

Nepříznivé reakce hrozí hlavně u potravin nového typu, doplňků stravy a potravin s přídatnými látkami. Nutrivigilance nezahrnuje potraviny a nápoje, jež vyvolají nepříznivou reakci, kterou lékař označí například jako salmonelózu či kampylobakteriózu. Naopak sem patří nové potraviny skládající se z mikroorganismů, hub nebo řas, rostlin a živočichů, s výjimkou potravin a složek potravin získaných tradičními metodami šlechtění a chovu, jejichž bezpečnost byla prokázána dlouhodobým užíváním.
K novým potravinám či složkám se řadí například Morinda citrifolia - NONI juice, semínka Chia, ořechy Nangai, fytosteroly, koagulovaná bílkovina a hydrolyzát z brambor, salatrimy, olej ze semen Allanblackia, trehaloza a izomaltuloza, lykopen produkovaný plísní Blakeslea trispora, lykopen z rajčat a astaxantin z řas.*

Napsat komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2022 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down