10.04.2009 | 09:04
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Zdražila rajčata, zlevnil eidam

V uplynulých třech týdnech pokračoval v České republice růst cen rajčat. Výrazněji zdražilo také pečivo a minerální voda. Naopak nejvíce klesly ceny eidamské cihly a vajec. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

ČSÚ opět registroval největší zdražení u rajských jablek, jejichž cena ve srovnání se šetřením ze 17. března se zvýšila o 13,5 procenta, tedy průměrně o 6,14 koruny na 51,59 koruny za kilogram. Bílé pšeničné pečivo zdražilo o 2,81 koruny na 45,89 Kč za kilogram a přírodní minerální voda se v obchodech prodávala dráž o 50 haléřů za průměrných 8,49 koruny za litr. Naopak kilogram eidamské cihly byl na pultech obchodů levnější o 11,85 koruny, a stál tak 105,77 koruny. Balení deseti kusů čerstvých slepičích vajec bylo levnější o 1,47 koruny, stálo tedy v průměru 25,22 koruny. Výraznější zlevnění zaznamenali statistici také u pomerančů. Kilogram obchodníci prodávali průměrně za 29,90 koruny, levněji o 79 haléřů. Mezi cenami potravin v jednotlivých krajích ČR byly podle údajů ČSÚ značné rozdíly. Například rajčata byla nejdražší na Vysočině, kde stál kilogram v průměru 57,08 koruny. Proti tomu v Jihočeském kraji stála rajčata 48,48 Kč/kg. Vejce byla nejlevnější na pultech obchodů v Moravskoslezském kraji. Deset kusů tu stálo průměrně 21,41 koruny, zatímco v Jihočeském kraji to bylo 26,87 koruny.

Napsat komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2023 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down