22.02.2008 | 08:02
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Zdražila zelenina, zlevnila jablka

Na pultech obchodů v uplynulém týdnu podražila zejména zelenina, ale také například cukr, chléb a pečivo nebo některé mlékárenské výrobky. Zlevnilo naopak máslo, vajíčka, minerálky a mouka. Podstatně levnější byla také jablka. Vyplývá to z výsledků pravidelného šetření Českého statistického úřadu (ČSÚ).

Pohyb cen nebyl v týdnu končícím 19. února s výjimkou sledovaných druhů zeleniny a jablek příliš významný. Kilogram pšeničného bílého pečiva kupříkladu zdražil proti předchozímu týdnu v průměru o 0,2 procenta. Nejvýznamnější pohyby cen byly u zeleniny a jablek. Jablka zlevnila o 6,4 procenta, o 5,9 procenta naopak zdražily papriky. ČSÚ pravidelně zaznamenává značné cenové rozdíly mezi jednotlivými kraji, značné bývají mj. u masa. Například kilogram vepřové pečeně se prodával od necelých 97 korun za kilogram ve Středočeském kraji až po 111,45 Kč/kg v Jihočeském kraji. Průměrná celorepubliková cena vepřové pečeně byla v 8. týdnu 103,63 Kč/kg.
Ve srovnání se závěrem loňského roku byla ze sledovaných potravin v polovině letošního února levnější eidamská cihla, vejce, čerstvé máslo, bílé víno, rajčata a papriky. Ostatní potraviny sledované ČSÚ.

Napsat komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2022 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down