20.07.2000 | 04:07
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Zelená zpráva: Spotřeba potravin stoupla

Celková spotřeba potravin v loňském roce ve srovnání s rokem 1998 u nás mírně vzrostla. Nesporný vliv na tento vývoj měla skutečnost, že ceny potravin poklesly oproti předcházejícímu roku o 3,4 %. Vyplývá to ze Zprávy o stavu českého zemědělství za rok 1999, tzv. Zelené zprávy, kterou ve středu vzala vláda na vědomí.

Nejvíce se vloni zvýšila roční spotřeba drůbeže, a to ze 17,9 kg na osobu v roce 1998 na 20,5 kg, což představuje nárůst o 14,5 %. O 10,6 % jsme v roce 1999 ve srovnání s předchozím rokem konzumovali více ovoce mírného pásma. Jeho spotřeba se meziročně zvýšila z 44,3 kg na 49 kg na hlavu. Potěšitelné je, že na třetím místě pomyslného žebříčku se umístilo mléko a mléčné výrobky. Jejich roční spotřeba loni konečně překročila hranici 200 kg na osobu a zaznamenala meziroční nárůst ze 197,1 kg na 207,3 kg, tedy o 5,2 %.
Méně jsme naopak loni jedli vajec, a to pouze 297 kusů oproti 319 v roce 1998. To představuje snížení o 6,9 %. O 4,2 % poklesla spotřeba hovězího masa, kterého jsme loni v průměru snědli za rok jen 13,7 kg, zatímco v roce 1998 to bylo 14,3 kg. Méně se v našem jídelníčku vyskytovalo i vepřové maso - 44,7 kg ve srovnání s 45,7 kg v předcházejícím roce. K dalšímu nevelkému snížení spotřeby došlo stejně jako v roce 1998 u obilovin, ryb, cukru a sádla. Poprvé od roku 1990 se velmi mírně zmenšila konzumace rostlinných jedlých tuků a olejů. Nutno podotknout, že se cena rostlinných tuků na rozdíl od živočišných zvýšila.
Odborníci na zdravou výživu příznivě hodnotí zejména posun výběru masa ve prospěch drůbežího a nárůst spotřeby mléka, ovoce a zeleniny. Na druhou stranu je však pravda, že zvýšená obliba určitých potravin souvisela i v loňském roce do značné míry s jejich cenovou výhodností. Tak například právě ceny drůbeže, jejíž spotřeba nejvíce vzrostla, loni nejvýrazněji poklesly. Stejně tak poměrně značný byl sestup cen ovoce mírného pásma (o téměř 8 %) a zeleniny (o více než 9 %). Méně stály i mléčné výrobky.
Ve srovnání s obyvateli Evropské unie jsme i vloni jedli více vepřového masa (v EU je to pouze 40,8 kg), téměř stejně drůbeže (v EU 20,7 kg) a méně hovězího masa (v EU 18,8 kg). V našem jídelníčku je stále ještě hodně vajec (v EU 225 kusů) a obilovin, kterých my konzumujeme v různých formách 99 kg, zatímco v EU jen 84,9 kg. Nedobře vypadá zejména srovnání spotřeby ovoce a zeleniny. Zatímco každý z nás snědl loni v průměru 84 kg zeleniny, na jednoho obyvatele EU připadlo 118 kg. Ovoce mírného pásma jsme loni spotřebovali 49 kg, v EU to však bylo 65 kg. Zaostáváme i v konzumaci citrusového ovoce - u nás vloni dosáhla 14,9 kg, zatímco v EU 34 kg. Neméně špatně jsme na tom, pokud jde o čerstvé mléčné výrobky. Těch vloni na jednoho našeho obyvatele připadalo 81,5 kg, v EU však 104,6 kg. Například jen sýrů sní průměrný obyvatel EU za rok 15,9 kg, kdežto náš občan jen 12 kg.

Napsat komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2023 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down