09.08.2022 | 01:08
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Zemědělci sklidili přes 78 procent ploch obilnin a více než 90 procent výměry řepky

Zemědělci v ČR dosud sklidili přes 78 procent obilnin. Žně, stejně jako v minulých týdnech, pokračují rychleji než loni, kdy bylo touto dobou sklizeno zhruba 30 procent ploch. Řepky je sklizeno přes 91 procent osetých ploch, minulý rok to bylo 62 procent. Za poslední týden výrazně pokročila sklizeň ozimé pšenice a jarního ječmene, kterých je už posekáno 81 procent ploch. Vyplývá to ze žňového zpravodajství Ministerstva zemědělství.

Mluvčí Zemědělského svazu ČR Vladimír Pícha uvedl, že díky vyšším teplotám lze sklízet delší dobu během dne, obilí je také suché a lze ho sklízet vyšší rychlostí. Zemědělci také nemusí například dosušovat zrno v sušičce. K 8. srpnu byly podle ministerstva zemědělství sklizeny obiloviny na ploše 1 015 446 hektarů z 1 298 775 hektarů osetých ploch. Minulý rok bylo touto dobou sklizeno přes 373 000 hektarů. Dosavadní produkce z obilovin je 6,18 milionu tun, řepky je sklizeno více než milion tun. Zemědělci sklidili přes 96 procent ploch ozimého ječmene, od minulého týdne sklizeň pokročila o méně než procento. "Významně pokročila sklizeň ozimého žita, jarní pšenice a tritikale, kde je sklizeno 56, 54 a 51 procent sklizňových ploch, v předchozím týdnu bylo sklizeno 21, 24 a 29 procent ploch," uvedlo ministerstvo. Nejvíce se podle něj tradičně opožďuje sklizeň ovsa, kde je zatím posekáno 26,8 procenta ploch. Žně se podle úřadu blíží k závěru ve Zlínském a Jihomoravském kraji, ve kterých zbývá sklidit pouze jednotky procent ploch obilovin. Ve Zlínském kraji je již u konce sklizeň řepky, na jižní Moravě zbývá sklidit 0,3 procenta ploch. Sklizeň se naopak nejvíce opožďuje v Karlovarském kraji, kde je sklizeno 40 procent obilovin, v Libereckém kraji zhruba polovina. Průměrný výnos obilovin je 6,09 tuny na hektar, u řepky je to 3,37 tuny na hektar. Výnos obilovin je o něco nižší než minulý týden. Minulý rok byl touto dobou průměrný výnos 6,47 tuny na hektar.* 

Napsat komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2022 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down