Letos koncem roku vyprší čtyřleté přechodné období zpracovatelským provozům, v němž výrobcům potravin stačilo jen oprávnění pro obchodování na vnitřním trhu. Přísnější veterinární a hygienické normy, které vyžaduje Evropská unie, začnou platit od prvního ledna. Na jihu Moravy nesplňuje evropské normy asi třetina z 31 firem zpracujících maso. Informoval o tom Josef Velecký z krajské veterinární správy.
O tom, jak se podařilo přejít českým zpracovatelským provozům na evropská pravidla, se bude u nás přesvěčovat od konce listopadu evropská mise. Na jihu Moravy se kontroly uskuteční první prosincový týden.
Neschválené provozy budou muset přejítod 1. ledna do režimu maloobchodu nebo budou uzavřeny na tak dlouho, dokud normám nevyhoví, upřesnil Velecký. V režimu maloobchodu jsou stanoveny maximální výrobní limity a potraviny může firma prodávat pouze ve vlastním obchodě. Malou část výroby může dodat také dalším obchodům, ale pouze ve vlastním a sousedních krajích. Normy musí splňovat bez výjimky jatka, jinak budou uzavřeny, řekl Velecký s tím, že na jihu Moravy zatím prověrkami neprošla dvoje jatka. Podle Veleckého evropské požadavky nesplňuje asi deset zpracovatelských podniků. Zdůvodňují to tím, že nemají na potřebné změny peníze nebo jsou přesvědčeni, že požadavky splní.
Evropská unie klade větší nároky nejen na modernizaci technologií a zařízení, ale i na kvalifikaci zaměstnanců a vedení dokumentace.
Velecký sdělil, že zpracovatelské firmy musí o schválení svých provozoven požádat do konce roku.