24.03.2004 | 02:03
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Zpracovatelé předpovídají výrazné zdražení vepřového masa

Podle předsedy Českého svazu zpracovatelů masa Ladislava Steinhausera by se ještě do Velikonoc měla cena vepřového masa zvýšit zhruba o pět až deset korun na kilogram a po 1. květnu přibližně o další pětikorunu. Důvodem je podle něj zvýšení cen za živá prasata, což se promítne do konečných spotřebitelských cen.

V současné době se vepřové na pultech prodává v průměru za 100 korun. Po pětitýdením tlaku chovatelů se farmářská cena prasat dostala z 25 Kč/kg v živém na 30 korun a podle Steinhausera půjde zřejmě ještě výše. Nynější cena je na úrovni průměru loňského roku. Zpracovatelé se domnívají, že farmáři kteří prodávají dráž, zkrachují. "Nadbytek domácích chovů by mohl v EU způsobit komplikace," míní šéf profesního svazu. Steinhauser současně odmítl, že ke stabilizaci cen vepřového přispěla jedna uskutečněná nátlaková akce a hrozba dalšími. Na ulici se podle něj nic nevyřeší, trhu pomohlo uvolnění peněz na dotovaný vývoz včetně dotací na zamražení vepřového do hmotných rezerv.
Zpracovatelé jsou si vědomi, že k 1. květnu letošního roku se otevřou hranice Evropské unie, a pokud nedostanou farmáři za vepřové přiměřenou cenu, prasata vyvezou. Navíc jim nahrává i oživení cen v Evropě, kde se kilogram prodává v přepočtu asi za 35 Kč. Zemědělci se však budou muset podle Steinhausera naučit vyrábět kvalitně a rentabilně. "Ať ti, co nemohou, co nejrychleji umřou a ať nás to stojí co nejméně peněz," prohlásil.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2023 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down