Zvyšující se teploty nutí zemědělce pěstovat ozimy

Zvyšující se teploty vedou zemědělce už přes deset let k tomu, že více pěstují ozimé plodiny na úkor jařin. Ubývá tak ploch například jarního ječmene, naopak se více pěstuje řepka olejka. Do budoucna se rozšíří pole kukuřice, řekl Jan Vašák z České zemědělské univerzity v Praze.

"Zemědělská výroba reaguje na klimatickou změnu již nejméně deset až 15 let. Zásadním způsobem jsme zvýšili podíl ozimých plodin, jako je pšenice, řepka, v poslední době i trochu zvětšujeme ozimý ječmen na úkor jarních plodin. Ozimé plodiny, které se vysévají od konce srpna, což je řepka, přes konec září, což je ječmen, až řekněme po polovinu října, což je ozimá pšenice, daleko spíše využijí nízké zimní teploty," vysvětlil Vašák. Podle něj bude přibývat suchovzdorných plodin jako právě řepka nebo kukuřice. Úbytek jarního ječmene, který se využívá na slad pro výrobu piva, se dá podle něj nahradit ozimým dvouřadým ječmenem. Není  tak dobrý jako jarní, ale pro výrobu piva se také hodí. Evropské státy by však podle něj měly využít příležitosti, které globální oteplování dává. Zemědělci by měli pěstovat více pícnin, jako jsou jetel nebo vojtěška, aby měli dostatek krmení pro mléčný skot. Mléko by pak  měli v sušené podobě více exportovat do asijských států. České zemědělství je tak, kromě nedostatku skotu,  na klimatickou změnu připraveno.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2023 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down