Letošní produkce žita neuspokojí domácí spotřebu

Letošní produkce žita nedokáže podle Pavla Filipa ze Svazu průmyslových mlýnů ČR zcela uspokojit domácí spotřebu. Zemědělci sice letos podle Ministerstva zemědělství sklidili 117 357 tun žita, tedy přibližně stejně jako loni, dovézt se však bude muset zhruba 20 000 tun, odhadl Filip. Češi přitom dlouhodobě spotřebují ročně kolem jedenácti kilogramů výrobků s žitem, což je přibližně desetina spotřeby pšenice.

Ceny žitné mouky vzrostly o deset procent, řekl Filip a dodal, že neví, jaký bude další vývoj po nákupu. Od provozoven některých průmyslových mlýnů, kterých je v České republice 44, dostává nyní informace o navýšení ceny proti průměru i o 30 procent, u některých je zhruba stejná jako loni. V cenách pro spotřebitele by se to podle něho ale nemuselo projevit. Zemědělci navíc stále čekají s obchodováním na zvýšení ceny. Podle údajů Státního zemědělského intervenčního fondu je nyní cena žita 3696 Kč za tunu.

Celkově poznamenalo letošní sklizeň obilí podle něj sucho, které se projevilo hlavně na Moravě. Výtěžnost pšenice na mouku proti dlouhodobým průměrům podle něj klesla o dvě procenta a v obilí byl také velký obsah dusíkatých látek. Do regionů postižených suchem se tak bude muset obilí ze zbytku státu dovážet.

Filip by si přál, aby byly smlouvy s pěstiteli žita uzavírány na dlouhou dobu, podobně jako je tomu u sladovnického ječmene a pivovary.

Letošní sklizeň obilovin byla pro zemědělců průměrná. Celkový výnos byl 6,965 milionu tun obilí, což je oproti loňskému rekordnímu roku snížení o milion tun. Průměrný výnos na hektar obilovin byl 5,54 tuny. Loni to bylo o 0,77 t/ha více. Řepky se také sklidilo méně než loni, a to 1,17 milionu tun oproti loňským 1,4 milionu tun. Mírně se navýšila osevní plocha řepky na 394 000 hektarů.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down