Na jižní Moravě výroba masa dál klesá

Na jižní Moravě se stále nedaří zvrátit zhruba pět let trvající pokles produkce masa bez drůbežího. V letošním prvním čtvrtletí se ho vyrobilo o devět procent méně než ve stejném období loni, tedy 8858 tun. Stále totiž klesá dominantní výroba vepřového, která tvoří téměř 93 procent: Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil Český statistický úřad.

Vepřového se letos vyrobilo 8219 tun, což je o 9,4 procenta méně než loni. Ještě výraznější je propad porážek. V prvním čtvrtletí skončilo na jihomoravských jatkách 87 681 prasat. Důvod poklesu je už několik let stejný, a to nerentabilita chovů. Před dvěma lety jihomoravští farmáři chovy navíc výrazně omezovali nebo likvidovali kvůli katastrofálnímu suchu, kvůli kterému neměli pro zvířata dostatek potravy.
Výroba hovězího masa klesla o 2,5 procenta na 639 tun. Poraženo bylo v kraji 2062 kusů skotu, o procento méně než loni. V celorepublikovém poměru jde jen o zlomek, protože v Česku se porazilo v prvním čtvrtletí téměř 55 000 kusů.

Skopové a kozí maso řezníci během prvních tří měsíců roku nevyrobili žádné.
Jediný kraj, kterému v posledních letech roste množství vyrobeného masa, je Jihočeský, některým krajům kolísá. Nepříznivou tendenci jako jižní Morava mají například střední Čechy, Olomoucký či Zlínský kraj. Ještě v roce 2010 se na jižní Moravě vyrobilo zhruba 11 000 tun masa.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down