Produkce masa ve 2. čtvrtletí znovu klesla, hlavně kvůli hovězímu

Ve 2. čtvrtletí letošního roku pokračoval pokles výroby masa, která se meziročně snížila o 3,4 procenta na 110 736 tun. Důvodem byla hlavně nižší produkce hovězího a vepřového. Nákup mléka se zvýšil o 7,7 procenta na 748 milionů litrů, jeho cena vzrostla o 26,1 procenta na průměrných 8,28 Kč/l. Informoval o tom dnes Český statistický úřad (ČSÚ).

Produkce hovězího ve srovnání se stejným obdobím loňského roku klesla o 8,1 procenta. Poraženo bylo 55 200 kusů skotu, což je o 7,4 procenta méně než loni. Výroba hovězího se nejvíce snížila v kategorii krav. „Tato skutečnost však svědčí o menší míře jejich vyřazování z chovu s cílem zabezpečit dostatečný počet telat pro další chov,“ uvedli statistici. Počet poražených prasat klesá dlouhodobě, letos to ve druhém čtvrtletí bylo o pět procent na téměř 600 tisíc kusů. Zhruba o čtvrtinu klesly porážky prasnic. Celkově bylo vyrobeno 53 745 tun vepřového masa, což je pokles o 6,6 procenta. Výroba drůbežího masa naopak vzrostla o 3,2 procenta na 40 402 tun.

Ceny zemědělských výrobců jatečného skotu se meziročně mírně zvýšily u býků, krav, jalovic i telat. Jatečná prasata zdražila o 27,4 procenta. Jatečná kuřata byla cenově o 3,6 procenta pod loňskou úrovní.

Podle předběžných výsledků zahraničního obchodu s živými zvířaty ve 2. čtvrtletí byla bilance kladná u všech tří sledovaných druhů. Naopak zahraniční obchod s masem vykázal zápornou bilanci, a to u hovězího, vepřového i drůbežího.*

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *