20.04.2018 | 12:04
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Teplé jaro uspíšilo vývoj zeleniny, mohou klesnout výnosy

Z nezvykle teplého jara nemají příliš velkou radost tuzemští pěstitelé zeleniny, jelikož vysoké teploty by mohly zpomalit růst zeleniny. Naopak se uspíší její vývoj, což by mohlo znamenat nižší výnosy, řekl předseda Zelinářské unie Čech a Moravy Jaroslav Zeman.

"Je otázka, jak to (teplé počasí) bude dlouho trvat. Krátkodobě to nějak zvládneme. Pokud by to ale mělo trvat déle, tak je to určitě handicap. U některých druhů zeleniny se totiž nastartoval vývoj oproti růstu. V květnu by zelenina měla především růst a pak teprve následovat její vývoj," uvedl Zeman, podle kterého například hrášek letos začal kvést se dvou- až třítýdenním předstihem.

Pokud budou takřka letní teploty pokračovat, podle Zemana hrozí, že zelenina dostatečně nevyroste. "Bude mít snahu jít do květu. Třeba u takového špenátu nebo zeleného hrášku je nebezpečí, že to může rychle kvést, čímž se to znehodnocuje. Je tady určité riziko i nižšího hektarového výnosu," upozornil Zeman. Zelináři proto v těchto dnech pouští na plné obrátky závlahy, aby eliminovali dopad teplého počasí na růst a vývoj zeleniny.

Zelenina se v Česku pěstuje zhruba na 10 000 hektarech půdy. Největší plochu na tuzemských polích se zeleninou tradičně zabírá cibule, zelí, hrách a mrkev.*

Napsat komentář

Napsat komentář

Komentáře k článku

  1. Já se toho také snažím od jara do podzimu vypěstovat co nejvíc 🙂 . Máme docela velkou zahradu, kterou neustále zvelebujeme, takže tam mám i místo na docela velkou zahrádku 🙂 . Letos jsme si konečně také pořídili bazén, a to je teprve luxus 🙂 . K bazénu jsme dali dlažbu, nejvíc nás zaujala dlažba imitace dřeva z https://www.koupelny-dlazba.cz/dlazba-imitace-dreva , která do zahrady skvěle zapadla, a na ni lehátka a v létě jsme relaxovali u vody 🙂 .

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down