Vánoční cukroví kvůli vyšší ceně másla podražilo. Cena se podle jihomoravských cukrářů zvýšila o deset až 30 procent. Na zájmu o cukroví na zakázku se to ale příliš neprojevilo, některé cukrárny už nové objednávky nepřijímají. Zájem je také o zdravější alternativy ke klasickému vánočnímu cukroví.
"Cenu cukroví jsem nastavovala už v říjnu, kdy se cena másla dost pohybovala. Cukroví jsem nakonec zdražila o 20 procent," řekla majitelka brněnské cukrárny Pusinka Jarmila Křížová. Poptávka po cukroví se ale nesnížila. "Letos byl o cukroví velký zájem, takže už nové objednávky nepřijímáme, abychom stihli včas napéct," dodala Křížová. V brněnské cukrárně Větrník se zvýšené ceně másla také přizpůsobili. "Museli jsme podražit. Minulý rok stálo kilo cukroví 390 korun, letos 550 korun," řekl majitel Radim Řezáč. V cukrárně je největší zájem o vanilkové rohlíčky. To, že je tradiční cukroví stále nejoblíbenější, potvrdila i cukrářka Miroslava Tomšejová z Hodonínska. "Nejvíce pečeme klasické cukroví, jako linecké pečivo, vanilkové rohlíčky nebo včelí úly. Občas si lidé objednávají i větší zákusky, ale to spíš méně," uvedla Tomšejová.*