Více než polovina produkce švestek ze sadů českých pěstitelů podle odhadu Ovocnářské unie končí v palírnách na výrobu alkoholu. Rostoucí zájem ze strany výrobců ovocných pálenek o švestky je také důvodem, proč plochy sadů švestek, na rozdíl od většiny ostatních ovocných druhů, v Česku neubývají. Zbylá část sklizených švestek končí jako konzumní ovoce v obchodech, jen malá část se zpracovává na povidla nebo se suší. Uvedl to předseda Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík.
Právě nové výsadby švestkových sadů stojí za růstem produkce švestek v posledních letech. V roce 2015 sklizeň švestek dosáhla 8742 tun, což bylo nejvíce v novodobé historii Česka. Loni přišlo snížení sklizně na necelých 6400 tun a letos se kvůli jarním mrazům očekává pokles pod 4000 tun. Pro palírny závislé na českých švestkách to bude znamenat menší výrobu.
Výhodou dodávky palírnám je podle Ludvíka to, že vykoupí a zpracují i švestky přešlé krupobitím. Předností je také možnost mechanizované sklizně švestek. Pěstitelé volí dodávku švestek do palíren i proto, že obchodní řetězce platí za konzumní švestky nízké ceny, dodal. Nyní se podle Ludvíka pěstují již jen odrůdy odolné vůči chorobě šarka, která v minulosti švestkové sady v Česku zcela zdecimovala.
Díky novým výsadbám mají švestkové sady podle Ludvíka nejlepší věkovou strukturu ze všech druhů ovoce. Z celkových 1996 hektarů sadů švestek připadá na staré výsadby s poklesem plodnosti pouze 12 procent ploch. V plné plodnosti je 57 procent švestkových sadů a na mladé sady připadá 31 procent ploch. Například u jabloní, které jsou hlavním ovocným druhem v Česku, připadá na staré výsadby 54 procent ploch a na mladé sady jen 12 procent.*