Vinařské podniky začínají s hlavní částí sklizně hroznů

Vinařské firmy začínají s hlavní částí sklizně hroznů. K prvním odrůdám ke sklizni patří Muškát moravský. Úrodu zatím firmy nechtějí příliš odhadovat. Například na Znojemsku měly ale hrozny méně vláhy a jejich objem je tak menší, uvedli vinaři.

CHATEAU VALTICE už má sklizeno asi 300 000 kilogramů hroznů z téměř 45 hektarů. „Sbírali jsme odrůdy Müller Thurgau, Muškát moravský, Chardonnay a Merlot a Svatovavřinecké na růžová vína,“ uvedl David Šťastný z vedení společnosti. Letošní ročník podle něj vypadá velmi dobře a ukázaly to už první sklizně. Hrozny jsou zdravé, sladší a krásně vyzrálé. „Jeví se to i jako špičkový ročník na červená vína s ohledem na to, kolik máme v letošním roce sluníčka na Moravě. První víno z letošní sklizně se objeví na trhu na svatého Martina 11. listopadu,“ dodal Šťastný. Vinařství Lahofer ze Znojemska začíná sklizeň odrůdou Muškát moravský. „Z odrůdy budeme připravovat  burčák na Znojemské historické vinobraní, ale surovina už bude určena i na výrobu prvního vína letošního ročníku – Mladého Lahoffera. Mladá vína začínáme prodávat na přelomu října a listopadu,“ uvedl marketingový a obchodní ředitel společnosti Daniel Smola. Kampaň začíná zhruba o dva týdny dříve než v předchozích letech. Hrozny ve vinohradech jsou prý krásně vyzrálé a zdravé, a to díky suchému dlouhému létu, ale minimum srážek způsobil menší objem hroznů.*

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *