V Brodu nad Tichou se kvůli ptačí chřipce musí usmrtit všech 750 000 nosnic

Ve velkochovu v Brodu nad Tichou na Tachovsku se virus ptačí chřipky šíří i do dalších částí chovu. Zlikvidovat tak bude nutné všech téměř 750 000 nosnic chovaných ve třech samostatných halách. Uvedl to mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Majer. Předsedkyně Českomoravské drůbežářské unie Gabriela Dlouhá řekla, že všechny slepice v areálu firmy představují 15 procent slepic v ČR.

"Ve velkochovu nosnic v obci Brod nad Tichou na Tachovsku se ptačí chřipka rozšířila do dalších částí hospodářství, kde se objevily četné úhyny. SVS proto rozhodla o utracení všech nosnic, kterých v chovu bylo cca 750 000. Jedná se o logisticky velmi náročnou akci, bude proto velmi důležitá spolupráce se složkami integrovaného záchranného systému, chovatelem a asanačními podniky," uvedl mluvčí SVS Petr Vorlíček. SVS zatím nedokáže odhadnout, jak dlouho likvidace celého chovu potrvá.
Původně se hovořilo o tom, že v chovu bude utraceno 120 000 slepic v oddělené polovině haly číslo dvě, kde se virus prokázal poprvé na konci prosince. V pondělí ale testy potvrdily nákazu i v druhé části haly a veterináři rozhodli o utracení všech 220 000 slepic z celé haly, "Navzdory přijatým opatřením a veškerému úsilí se zabránit šíření vysoce nakažlivého onemocnění drůbeže do dalších hal nepodařilo a bude muset být utraceno celé hospodářství," konstatoval Vorlíček. Nákazová situace je podle něj v Česku velmi vážná. "Tempo, jakým nová ohniska nákazy přibývají, stále zrychluje," řekl.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down