V Pardubickém kraji vloni po několika letech klesla celková těžba dřeva

V Pardubickém kraji vloni po několika letech klesla celková těžba dřeva. Meziročně se snížila o čtyři procenta na 1,56 milionu metrů krychlových. Snížení připadá na těžbu jehličnatých dřevin, těžba listnatých se naopak zvýšila, vyplývá z informací, které zveřejnil Český statistický úřad.

O čtyři procenta se minulý rok snížila těžba smrkového dřeva, u borovic byl pokles o 15 procent. Listnatých dřevin se meziročně vytěžilo o 44 procent více, ze 112 925 metrů krychlových připadá 34 812 na buk a 27 825 metrů krychlových na dub.
Podle mluvčí Lesů ČR Evy Jouklové se ve státních lesích listnaté dřevo několik let příliš netěžilo, protože lesníci byli zaměstnání likvidací kůrovcové kalamity. S jejím odezníváním se k těžbě listnáčů opět vrátili. "Posledních pět let jsme těžili kůrovcové dříví nebo suché borovice, tomu jsme dávali přednost a máme dluh v listnatých dřevinách. Jsou v mýtním věku a jejich porosty je třeba obnovit," řekla Jouklová. Druhým faktorem byly výhodné ceny dřeva, které šlo dobře na odbyt, a to i jehličnatého.
Výrazně nižší byla vloni takzvaná nahodilá těžba, která je důsledkem větru, námrazy, hmyzích škůdců či houbových chorob. Zatímco v roce 2021 na ni připadalo 1,4 milionu metrů krychlových dřeva, minulý rok to bylo 1,24 milionu metrů krychlových, což představuje pokles o 13 procent. Objem nahodilé těžby je ale stále vysoko nad hodnotami před kůrovcovou kalamitou.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down