Na farmářském trhu v Chrudimi veterináři zjistili pochybení
Státní veterinární správa ČR (SVS) stabilně zaměřuje své kontroly na prodej produktů živočišného původu na farmářských trzích. Za letošní první pololetí inspektoři provedli na trzích v České republice přes 180 kontrol prodejců na trzích. U třinácti procent kontrol odhalili prohřešky. Vloni za stejné období provedli veterinární inspektoři na trzích 168 kontrol, nějakou závadu zjistili v pětině případů. Uvedl to ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád při zahájení kontroly na farmářských trzích na náměstí v Chrudimi.
Připomněl, že při stánkovém prodeji během léta stoupá riziko nedodržení požadované hygieny potravin živočišného původu. Proto se významné množství kontrol odehrává právě v tomto období. Podle něj výběr trhů je nahodilý. „Opakované problémy mívají prodejci na trzích s dodržováním požadovaných teplot potravin živočišného původu. Proto jsou naše kontroly v horkých dnech zaměřené ve významné míře na splnění této povinnosti. Nedodržení teplot potravin při teplém počasí může mít pro spotřebitele neblahé zdravotní následky,“ konstatoval Semerád. Pochybení zjistili inspektoři při nedávné kontrole trhů na náměstí v Chrudimi u jedné ze dvou pojízdných prodejen, které prodávaly mléčné a masné výrobky. U majitele pojízdné prodejny uzenin a masa z Pardubic. Inspekce u něj zjistila například dva týdny prošlé paprikové párky a několik dní prošlou paštiku. Prodejce také nejdřív sahal holou rukou na peníze a hned potom na potraviny. Nevzal si rukavice nebo si neumyl ruce. "I chybička se vloudí," okomentoval masné výrobky po skončené době trvanlivosti. Potraviny po záruce inspektoři vyjmuli z prodeje, postříkali modrou barvou, aby je znehodnotili. Prodejce pak musí podat zprávu o likvidaci uzenin. Výše pokuty se podle ředitele odboru veterinární hygieny Krajské veterinární správy v Pardubicích Rastislava Lagína na místě odhadnout nedá, vzejde ze správního řízení. Obecně se ale může jednat o tisíce až desetitisíce korun. „U některých prodejců se potkáváme s recidivou, ale většinou provedou nápravu a při příští kontrole je to v pořádku,“ řekl Lagín. Druhý pojízdný stánek zemědělského družstva z Chrudimska, kde se inspekce zaměřila na mléko, už měl vše v pořádku. Mléčné výrobky tam skladovali ve správné požadované teplotě. „Dodržujeme ochranné předpisy, nosíme ochranné pomůcky, teploty hlídáme,“ konstatovala prodavačka Štěpánka Jelínková.
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!