Na farmářském trhu v Chrudimi veterináři zjistili pochybení

Státní veterinární správa ČR (SVS) stabilně zaměřuje své kontroly na prodej produktů živočišného původu na farmářských trzích. Za letošní první pololetí inspektoři provedli na trzích v České republice přes 180 kontrol prodejců na trzích. U třinácti procent kontrol odhalili prohřešky. Vloni za stejné období provedli veterinární inspektoři na trzích 168 kontrol, nějakou závadu zjistili v pětině případů. Uvedl to ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád při zahájení kontroly na farmářských trzích na náměstí v Chrudimi.

Připomněl, že při stánkovém prodeji během léta stoupá riziko nedodržení požadované hygieny potravin živočišného původu. Proto se významné množství kontrol odehrává právě v tomto období. Podle něj výběr trhů je nahodilý. „Opakované problémy mívají prodejci na trzích s dodržováním požadovaných teplot potravin živočišného původu. Proto jsou naše kontroly v horkých dnech zaměřené ve významné míře na splnění této povinnosti. Nedodržení teplot potravin při teplém počasí může mít pro spotřebitele neblahé zdravotní následky,“ konstatoval Semerád. Pochybení zjistili inspektoři při nedávné kontrole trhů na náměstí v Chrudimi u jedné ze dvou pojízdných prodejen, které prodávaly mléčné a masné výrobky. U majitele pojízdné prodejny uzenin a masa z Pardubic. Inspekce u něj zjistila například dva týdny prošlé paprikové párky a několik dní prošlou paštiku. Prodejce také nejdřív sahal holou rukou na peníze a hned potom na potraviny. Nevzal si rukavice nebo si neumyl ruce. "I chybička se vloudí," okomentoval masné výrobky po skončené době trvanlivosti. Potraviny po záruce inspektoři vyjmuli z prodeje, postříkali modrou barvou, aby je znehodnotili. Prodejce pak musí podat zprávu o likvidaci uzenin. Výše pokuty se podle ředitele odboru veterinární hygieny Krajské veterinární správy v Pardubicích Rastislava Lagína na místě odhadnout nedá, vzejde ze správního řízení. Obecně se ale může jednat o tisíce až desetitisíce korun. „U některých prodejců se potkáváme s recidivou, ale většinou provedou nápravu a při příští kontrole je to v pořádku,“ řekl Lagín. Druhý pojízdný stánek zemědělského družstva z Chrudimska, kde se inspekce zaměřila na mléko, už měl vše v pořádku. Mléčné výrobky tam skladovali ve správné požadované teplotě. „Dodržujeme ochranné předpisy, nosíme ochranné pomůcky, teploty hlídáme,“ konstatovala prodavačka Štěpánka Jelínková.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down