Ministerstvo zemědělství zrušilo dotaci pro potravinářské podniky již letos, měla skončit napřesrok

Ministerstvo zemědělství pro letošní rok zrušilo dotační program ze státního rozpočtu pro potravinářské firmy. Rozdělit se mělo 230 milionů korun. Vyplývá to z informací o národních dotacích, které ministerstvo zveřejňuje na webu. Podporu z programu čerpaly firmy z holdingu Agrofert, Madeta nebo například společnost Hamé.

Vláda v květnu uvedla, že dotační program bude zrušen od příštího roku jako součást jejího ozdravného balíčku. V příštích dvou letech se má podle plánu vlády v zemědělských dotacích ušetřit přes deset miliard ze státního rozpočtu. Ministerstvo doposud neuvedlo, že dotační program se zruší letos.

Čerpali hlavně zpracovatelé masa

Dotace na zvýšení kvality zpracování zemědělských produktů nebo zvyšování konkurenceschopnosti potravinářských podniků čerpaly hlavně podniky, které zpracovávají maso jako Vodňanská drůbež, Maso uzeniny Písek či mlékárny jako například Olma nebo Mlékárna Klatovy. Využívala je i společnost Bohemia Sekt nebo Intersnack, která vyrábí brambůrky Bohemia Chips. Vyplývá to z informací o příjemcích dotací na webu Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF).

Rabit i Madeta

Dotace u některých firem dosahovala v loňském roce kolem 20 milionů Kč. Téměř 22 milionů dostal například jeden z největších zpracovatelů masa Rabbit Trhový Štěpánov. Největší česká mlékárna Madeta loni čerpala 19 milionů korun. Podobnou částku čerpal také výrobce lahůdek a rybích produktů Delimax.

Vláda zatím neuvedla, které konkrétní dotace by se měly v příštích dvou letech v zemědělství seškrtat. Dotace pro potravinářské firmy byl jediný program, který zmínil již bývalý ministr Zdeněk Nekula.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down