Lesníci ve Východním Krušnohoří vytipovali 250 hektarů, jež zůstanou bez zásahu

Lesníci v biologicky cenném Východním Krušnohoří vytipovali 250 hektarů porostu, které zůstanou zcela bez zásahu člověka. Do roku 2025 Lesy ČR označí v celé zemi 40 000 starých odumírajících tzv. biotopových stromů, aby byl v lesích zachován prostor pro hmyz, houby a další mikroorganismy. V lesní správě Litvínov to bude do konce října 30 stromů v každém z 16 revírů. Cílem je chránit a podpořit biologickou rozmanitost porostů starších 120 let. O nových principech tzv. aktivního lesnického managementu novináře informoval generální ředitel Lesů ČR Dalibor Šafařík.

logo Lesy ČR

Bezzásahová zóna

První bezzásahovou zónu o velikosti 0,2 hektaru dnes Lesy ČR vyhlásily nedaleko Oseka na Teplicku. "Nebude se tady vůbec zasahovat, i když jsme v hospodářském lese," řekl Šafařík. Podle něj je cílem ochránit krušnohorské bučiny. Vytipovaných 250 hektarů by mělo být označeno do konce příštího roku a v horizontu dalších dvou let přibyde ještě 150 hektarů. Bezzásahová území budou tvořit mozaiku. "Velká plocha by neměla smysl. Chceme, aby to byla mozaiková síť, která mezi sebou bude komunikovat biologickými vazbami," doplnil ředitel.

Adaptace na změnu klimatu

Lesy ČR mají od loňského roku zpracovanou strategii adaptace na změnu klimatu z rozsahem do roku 2030, uvedl ředitel. Z toho důvodu budou v celé zemí označeny biotopové stromy, které se nebudou kácet a ponechají se na místě až do jejich rozpadu. "Jejich cílem je přispívat ke zvýšení biodiverzity, k vytváření tzv. mikrobiotopů, což jsou drobné lokality pro rozvoj hub, hmyzu a všech složek ekosystému, aby se v dané oblasti biodiverzita zvyšovala," vysvětlil opatření Šafařík.
Stromy budou evidovány pomocí GPS souřadnic. "Vždycky ten konkrétní těžební zásah, který by měl v konkrétní lokalitě probíhat, musí být podmíněn tomu, jakou dřevinu tam chceme zmladit, popřípadě uměle vnést," řekl lesní správce z Litvínova Aleš Kilb. Podle něj tak na některých plochách zůstane více biotopových stromů, jinde méně. Například duby podle něj ke zmlazení potřebují více světla, buky naopak stín.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down