Na Třebíčsku postihla ptačí chřipka dva komerční chovy se 70 000 slepicemi

Dvě nová ohniska vysoce patogenní ptačí chřipky byla potvrzená v komerčním chovu slepic na Třebíčsku. Je v nich celkem 70 000 drůbeže. Jsou to dvě hospodářství společnosti Líheň Studenec, jedno je ve Vanči a druhé v Častoticích. Sdělil to Petr Majer z oddělení komunikace Státní veterinární správy (SVS). Jde o čtvrté a páté ohnisko v komerčním chovu drůbeže v ČR od začátku roku.

Státní veterinární správa - logo

Rozmnožovací chov – genetická rezerva

V rozmnožovacím chovu ve Vanči je ve dvou halách okolo 25 000 nosnic. V jedné je přes 13 000 kusů, které patří mezi genetické rezervy. "Státní veterinární správa aktuálně intenzivně hledá možnost, aby mohla být využita výjimka a drůbež z této haly mohla být vyjmuta z utrácení," uvedl Majer. Usmrcování 11 500 nosnic z tamní druhé haly začne ve čtvrtek. Po dokončení bude utracena drůbež v Častoticích.

Vzorky byly v chovu na Třebíčsku odebrané při monitoringu v hospodářstvích, které jsou v desetikilometrovém pásmu dozoru okolo ohniska ptačí chřipky v chovu kachen ve Valdíkově. "Na obou hospodářstvích již byla přijata předběžná opatření. V návaznosti na změnu nákazové situace budou rozšířena ochranná pásma okolo chovů a v nich vyhlášená mimořádná veterinární opatření," uvedl Majer.

Chov ve Valdíkově na Třebíčsku byl doposud největším ohniskem ptačí chřipky na Vysočině. V minulém týdnu tam bylo utraceno 50 000 kachen.

Tři předchozí ohniska v komerčních chovech

V Česku byl Valdíkov letošním třetím ohniskem nákazy v komerčních chovech v ČR. Předchozí dvě byla v Pardubickém kraji, v Kosoříně v okrese Ústí nad Orlicí a na farmě Sklené na Svitavsku. Ve Skleném bylo usmrceno 20 000 drůbeže a v Kosoříně 73 000 slepic a kohoutů. Ptačí chřipka se letos v Česku vyskytla už v pěti velkochovech drůbeže, celkový počet zvířat určených k utracení dosahuje 210 000. Je to téměř třikrát víc než za celý loňský rok.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down