Veterináři a hasiči utratili 700 hus a 300 slepic v chovu Martinice u Březnice

Veterináři a hasiči utratili 700 hus a 300 slepic v chovu Martinice u Březnice na Příbramsku, kde se v pátek prokázala ptačí chřipka. Likvidace chovu skončila před polednem, všechnu drůbež veterináři a hasiči usmrtili v kontejnerech s oxidem uhličitým. Pokračuje ještě dezinfekce haly a dekontaminace vozidel, řekl Jakub Škrabal ze Státní veterinární správy. Šlo o první ohnisko ptačí chřipky v komerčním chovu drůbeže v ČR od půlky letošního února.

Státní veterinární správa - logo

 Veterináři požádali o pomoc hasiče. "Naštěstí měli volné síly a prostředky k dispozici, byť nyní mají plno práce všude jinde," řekl Škrabal s poukazem na nynější záplavy.

Nejvíce se ptačí chřipka vyskytovala v České republice v letech 2007, 2017, 2021 a 2022. Dosud největší ohnisko ptačí chřipky v ČR veterináři objevili koncem prosince 2022 ve velkochovu slepic v Brodu nad Tichou na Tachovsku. Zlikvidováno tam bylo všech 742 000 slepic, což bylo přibližně 15 procent nosnic ze zemědělských chovů v ČR.

Z dřívějších údajů Státní veterinární správy vyplývá, že zatím naposledy se nemoc prokázala koncem srpna v malochovu v Brlohu na Českokrumlovsku. Zasažený malochov ale splňoval mírnější podmínky, proto nebylo třeba kolem něj stanovit ochranná pásma. V letošním roce byla ptačí chřipka v ČR potvrzena celkem v šesti velkochovech drůbeže a celkový počet zvířat určených k utracení dosahuje téměř 210 000. Od začátku roku se potvrdilo také 24 ohnisek ptačí chřipky v nekomerčních malochovech a výskyt nemoci veterináři zaznamenali i u volně žijících ptáků.

Ptačí chřipka je sezonní nákaza, jejíž přirození přenašeči jsou volně žijící ptáci, zejména vodní ptactvo, které vir přenáší do drůbežích chovů. Chovaná drůbež je na rozdíl od volně žijících ptáků vysoce vnímavá k této nákaze a dochází u ní často k náhlým úhynům. Virus se šíří přímým kontaktem infikovaných ptáků, zejména trusem nebo kontaminovanou podestýlkou, krmivem a vodou.

Subtyp vysoce patogenní chřipky H5N1 je podle vetrinářů považován za potenciálně rizikový i pro člověka. V Evropě byl zaznamenán přenos nákazy na člověka v roce 2021 ve Spojeném království. Mimo Evropu jsou potvrzovány případy onemocnění u lidí častěji, například letos v září američtí zdravotníci potvrdili případ ptačí chřipky u člověka, u něhož se neprokázal bezprostřední kontakt se zvířaty. V ČR se přenos na člověka zatím nikdy nepotvrdil.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down