V malochovu ve Zborovech u Klatov je ohnisko ptačí chřipky

V malochovu ve Zborovech na Klatovsku je další ohnisko ptačí chřipky. Je tam 16 slepic. Místo poblíž Plánice je zhruba osm kilometrů od kachní farmy v Myslívě, kde dnes kvůli nákaze vysoce patogenním virem H5N1 začala likvidace 27 000 kusů kachen, domácích i divokých, a také bažantů a jim příbuzných orebic. Je to v desetikilometrovém pásmu dozoru od ohniska v Myslívě, řekl mluvčí Státní veterinární správy Petr Vorlíček. Nákazu zřejmě přenesli volně žijící vodní ptáci.

Slepice

"Chovatel informoval krajskou veterinární správu (KVS) o úhynu pěti slepic z 16 kusů. Veterinární inspektoři na místě odebrali vzorky a zaslali je na vyšetření do Státního veterinárního ústavu, které potvrdilo ptačí chřipku. Zbývající drůbež v chovu už byla utracena," řekl Vorlíček.
Podle mluvčího jde o nekomerční malochov, který neposílá drůbeží produkty dále na trh. KVS nevymezí okolo zasaženého chovu uzavřená pásma. Malochov ale podle Vorlíčka spadá do pásma dozoru nedalekého ohniska v komerčním chovu v obci Myslív na Klatovsku. "V rámci současné vlny ptačí chřipky od konce srpna Státní veterinární správa eviduje čtyři ohniska, přičemž dvě byla potvrzena v komerčních chovech a dvě v malochovech drůbeže," dodal.

Třiadvacáté ohnisko

Od ledna do března se v ČR podle Vorlíčka potvrdilo 23 ohnisek ptačí chřipky v malochovech a pět v komerčních chovech. Po pětiměsíční přestávce se první případ nemoci opět objevil na konci srpna. Od té doby je evidováno po dvou ohniscích v drobných i velkých chovech.

Ptačí chřipka je sezonní nákaza, jejíž přirození přenašeči jsou volně žijící ptáci, zejména vodní, kteří vir přenáší do chovů. Chovaná drůbež je na rozdíl od volně žijících ptáků vysoce vnímavá k této nákaze a často náhle uhyne. Virus se šíří přímým kontaktem infikovaných ptáků, zejména trusem a kontaminovanou podestýlkou, krmivem a vodou. Subtyp vysoce patogenní chřipky H5N1 je podle veterinářů považován za potenciálně rizikový i pro člověka. V Evropě byl zaznamenán přenos nákazy na člověka v roce 2021 ve Spojeném království. Mimo Evropu jsou potvrzovány případy onemocnění u lidí častěji. V ČR se přenos na člověka zatím nikdy nepotvrdil.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down