Každý sedmý kontrolovaný stánek na farmářských trzích porušil předpisy. Zjistila to Státní zemědělské a potravinářská inspekce při loňských kontrolách. Nejčastějšími prohřešky bylo nedodržení hygienických požadavků, špatné značení potravin a nedodržené chlazení zboží. Informoval o tom mluvčí ministerstva zemědělství Hynek Jordán.
Inspektoři loni zkontrolovali 1582 stánků na 475 tržištích v Česku. Porušení předpisů zjistili u 225 stánkařů.
Farmářské trhy obnovují v posledních letech téměř zaniklou tradici pouličního prodeje potravin. Nabízejí většinou lokální výpěstky a potraviny. Zvýšený zájem Čechů o farmářské produkty je patrný od roku 2010, kdy se nejprve dostaly do povědomí farmářské trhy v Praze, poté se začaly rozšiřovat do desítek míst po celé zemi.
Podle databáze serveru Vitalia.cz, který se farmářskými trhy dlouhodobě zabývá, se trhy v loňském roce v různých intervalech konaly na 160 místech Česka. Počet trhů se tak v posledních dvou letech po předchozím strmém růstu stabilizoval. Podle nedávné studie společnosti Incoma farmářské trhy oslovují specifickou skupinu lidí, kteří kladou vysoký důraz na kvalitu zboží a jsou cenově málo citliví. Zákazníci nakupují především ovoce a zeleninu, čerstvé nebalené uzeniny a sýry. Nechávají na trzích jen malou část ze svých celkových výdajů za potraviny, v průměru okolo pěti procent ze svých celkových měsíčních výdajů za potraviny.*