Kůrovec napadl stromy ve Valašském Meziříčí, radnice je nechala pokácet

Stromy ve Valašském Meziříčí na Vsetínsku napadl kůrovec, radnice je nechala odstranit. Pokáceno bylo asi 80 stromů, řekla mluvčí radnice Renata Votrubová. Všechny stromy byly téměř suché, na jejich místo město vysadí nové.

Kůrovci jsou kalamitními škůdci, při jejichž přemnožení hrozí kalamita a značné hospodářské škody.

Vykáceny musely být zasažené jehličnany u kostela svaté Trojice, u nemocnice, v ulici Máchova či Tolstého. Zasaženy byly zejména smrky, napadl je lýkožrout smrkový. Hlavním důvodem šíření jsou teplé zimy a nedostatek vláhy. K dalšímu šíření přispělo také nadprůměrně suché léto, kdy stromy nemají dostatek vláhy a nejsou schopny se dostatečně bránit napadení. Tak zasažené stromy je třeba okamžitě odstranit, aby se kůrovec nemohl šířit dále, uvedl referent městského odboru komunálních služeb Petr Křístek.

Zasažené stromy byly podle místostarosty Josefa Vrátníka prakticky mrtvé a nebylo možné je zachránit. Hrozilo nebezpečí vývratu či zlomení dřevin. Na jejich místě se počítá s výsadbou nových dřevin," podotkl místostarosta.

Před zvýšeným výskytem kůrovce varovala na začátku září také vsetínská radnice. Vyzvala vlastníky lesů, aby stromy více kontrolovali a odstraňovali napadené kusy.

Kůrovec se přemnožil letos v létě také v některých částech Moravskoslezského a Olomouckého kraje. Naposledy byla v České republice rozsáhlá kůrovcová kalamita v polovině 90. let, kdy brouk v celé zemi zničil přes dva miliony metrů krychlových dřeva.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down