07.07.2022 | 10:07
Autor:
Kategorie:
Štítky:

AP: Kvůli přetrvávajícímu suchu v Itálii vysychají rýžová pole

Nejhorší sucho v Itálii za posledních 70 let sužuje zemědělce v údolí řeky Pád. V ohrožení je i úroda prvotřídní rýže, která se používá na přípravu rizota, napsala agentura AP. Největší italská řeka se kvůli nedostatku srážek mění v dlouhý písečný pás, takže rýžová pole v regionu Lomellina, která se rozprostírají mezi Pádem a Alpami, zůstávají bez vody potřebné k jejich zaplavení.

"Za normálních okolností by toto pole mělo být zaplaveno dvěma až pěti centimetry vody, ale teď to tu vypadá jako na písečné pláži," říká pěstitel rýže Giovanni Daghetta, když prochází usychajícími rýžovými poli u města Mortara. Tamní zemědělci již po staletí pěstují proslulou rýži Arborio, která díky svým širokým zrnům dobře vstřebává chutě, a je tudíž vhodná pro přípravu rizota.
Podle Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO) je sucho pro rýži nejškodlivějším faktorem, zejména v raných fázích jejího růstu. Vlny veder, které opakovaně zasahují Itálii a jejichž maximální teploty dosahují 40 stupňů, mohou výrazně snížit výnosy ze zbývajících rýžových polí.
"Toto rýžové pole nedostalo vláhu již dva týdny a 90 procent rostlin již zcela uschlo," říká Daghetta. "Zbývajících deset procent, které jsou ještě mírně zelené, je naléhavě nutné během dvou až tří dnů zalít," dodává s tím, že vzhledem k předpovědi dalších suchých dnů se tak zřejmě nestane.*

Napsat komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2022 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down