Česká republika vyváží ve srovnání s evropským průměrem příliš mnoho mléka, a to až 23 procent tuzemské produkce. Přitom příhraniční evropská výměna mezi státy je podle něj do deseti procent. Naopak se do ČR dováží hotové výrobky s vyšší přidanou hodnotou, jako jsou jogurty nebo sýry. Dnes to uvedl na tiskové konferenci předseda Českomoravského svazu mlékárenského Jiří Kopáček.
Podle Kopáčka nepomáhá českému mlékárenství ani situace, která nastala u největší české mlékárny Madety. Ta si zajistila náhradních 110 tisíc litrů mléka poté, co od 1. července přišla o 200 tisíc litrů mléka denně z Mlékařského a hospodářského družstva JIH, které začalo víc dodávat právě do Německa. Některým dodavatelům Madeta nabídne, že koupí jejich akcie, aby si s nimi zajistila stabilní obchodní vztah. Kvůli úbytku mléka od družstva JIH rostou mlékárně náklady na svoz, energie a vodu.
Podle Kopáčka tak velký objem českého mléka teče do Německa. "Je to skutečně velká škoda pro české mlékárenství," dodal. Podle něj tak v případě převozu produktů také roste ekologická stopa, kterou výroba mléka vytváří.*