Prodejci kaprů si letos v České republice zaregistrovali 2500 prodejních míst, což bylo o 300 více než vloni. Veterináři je jako už pravidelně chodily kontrolovat, předloni zjistili chyby u 2,5 procenta ze 730 zkontrolovaných prodejců. Výsledek byl ale lepší než o rok dříve, kdy byla pochybení u pěti procent kontrol. Nejčastější chybou bylo právě nenahlášení před zahájením prodeje, které se vloni poprvé dělalo jen elektronicky. Následovalo nedostatečné udržování čistoty a pořádku a chybějící doklady o původu zboží.
Úřední veterináři zkontrolují přibližně čtvrtinu všech prodejních míst a při kontrolách se zaměřují zejména na zacházení s živými rybami, na dodržování pravidel při jejich usmrcování a také na hygienické podmínky prodeje. Z dlouhodobého hlediska se díky osvětě i důsledným kontrolám úroveň prodeje zvyšuje a nejzávažnějších pochybení ubývá, sdělila ředitelka odboru veterinární hygieny Městské veterinární správy SVS Kateřina Březinová. Podle Státní veterinární správy ČR nejvíce stánků mělo být v Moravskoslezském kraji, následovaným Středočeským krajem a jižní Moravou. Mluvčí SVS Petr Vorlíček připomněl, že prodejci mají povinnost nejpozději sedm dní před zahájením prodeje podat o tom příslušné Krajské veterinární správě hlášení. Každý prodejce má rovněž povinnost seznámit se s požadavky na prodejní místa, pravidly pro prodej živých ryb a prostudovat si doporučení pro osoby porážející ryby. „Prodejní místo musí být podle legislativy umístěno a vybaveno tak, aby zacházení s rybami odpovídalo zásadám ochrany zdraví zvířat a požadavkům na jejich pohodu. Veškeré činnosti spojené s prodejem ryb musí být prováděny v odpovídajících hygienických podmínkách. V kádích musí být čerstvá protékající nebo okysličovaná voda a nádrže nesmějí být přeplněny,“ řekl ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád. V souladu s příslušnou legislativou, zejména zákonem na ochranu zvířat proti týrání, musí probíhat i usmrcování ryb, informoval.*