ČSÚ: Spotřeba potravin loni klesla na 788 kg, lidé jedli méně vepřového či mléka
Spotřeba potravin loni klesla na 788 kilogramů na obyvatele za rok, meziročně je to zhruba o 12 kilogramů potravin méně. Množství ale odpovídá průměrné spotřebě za posledních 30 let. Lidé méně konzumovali například mléko, vepřové maso, luštěniny nebo ovoce a zeleninu, naopak více jedli pečivo, těstoviny, hovězí či drůbeží maso. Data dnes představila novinářům Renata Vodičková, vedoucí oddělení statistiky zemědělství a lesnictví Českého statistického úřadu. Potravinová soběstačnost Česka podle statistiků klesla mezi lety 1993 až 2023 z 94 procent na 78 procent.
Spotřeba potravin klesla loni druhým rokem v řadě, podle Vodičkové se tak obrátil trend růstu spotřeby mezi lety 2012 a 2021. "Během nich spotřeba vzrostla o 76 kilogramů na rekordních 825 kilogramů na obyvatele," řekla Vodičková.
Vyšší spotřeba v době covidu
Vysokou spotřebu potravin mezi lety 2020 a 2021 Vodičková vysvětluje nízkou cenou potravin a nižšími výdaji domácností na cestování nebo dopravu v době pandemie covidu-19. V současnosti se podle Vodičkové do klesající spotřeby promítají mimo jiné rostoucí ceny potravin a klesající příjmy domácností. "V roce 2021 byla meziroční inflace potravin 0,8 procenta, takže ceny potravin nerostly, a v roce 2023 byla 11,5 procenta," podotkla Vodikčová.
Podíl výdajů na potraviny
Podíl výdajů na potraviny na celkových výdajích domácností v loňském roce činil 14 procent, od roku 1993 podíl klesl o sedm procentních bodů.
Z potravin živočišného původu klesla loni například spotřeba konzumního mléka o 1,6 litru na 56,2 litru na osobu. Sýrů lidé snědli o půl kilogramu méně, tedy 13,3 kilogramu za rok.
Menší spotřebu zaznamenali statistici také u vepřového masa, průměrně ho lidé snědli 41,8 kilogramu za rok, meziročně o 2,2 kilogramu méně. Soběstačnost u výroby vepřového masa dosahovala v loňském roce zhruba 40 procent. Naopak u hovězího a drůbežího masa spotřeba loni meziročně vzrostla, u drůbežího o 1,1 kilogramu na 29,2 kilogramu za rok, hovězího lidé zkonzumovali loni 9,2 kilogramu, o 0,4 kilogramu více než předloni. Spotřeba hovězího byla nejnižší v roce 2013, od té doby stoupá.
S výjimkou těstovin meziročně klesla také spotřeba převážně přílohových potravin, konkrétně rýže z devíti kilogramů na 8,1 kilogramu, brambor lidé za rok snědli průměrně o kilogram méně, tedy 68,1 kilogramu. O téměř 1,5 kilogramu byla vyšší spotřeba pekárenských výrobků.
Nepatrně poklesla spotřeba zeleniny na 87,2 kilogramu. Větší pokles zaznamenali statistici u ovoce, spotřeba byla meziročně nižší o 2,2 kilogramu a dosahovala 85,2 kilogramu.*
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!