ČSÚ: Spotřeba potravin loni klesla na 788 kg, lidé jedli méně vepřového či mléka

Spotřeba potravin loni klesla na 788 kilogramů na obyvatele za rok, meziročně je to zhruba o 12 kilogramů potravin méně. Množství ale odpovídá průměrné spotřebě za posledních 30 let. Lidé méně konzumovali například mléko, vepřové maso, luštěniny nebo ovoce a zeleninu, naopak více jedli pečivo, těstoviny, hovězí či drůbeží maso. Data dnes představila novinářům Renata Vodičková, vedoucí oddělení statistiky zemědělství a lesnictví Českého statistického úřadu. Potravinová soběstačnost Česka podle statistiků klesla mezi lety 1993 až 2023 z 94 procent na 78 procent.

supermarket a nákupní košík

Spotřeba potravin klesla loni druhým rokem v řadě, podle Vodičkové se tak obrátil trend růstu spotřeby mezi lety 2012 a 2021. "Během nich spotřeba vzrostla o 76 kilogramů na rekordních 825 kilogramů na obyvatele," řekla Vodičková.

Vyšší spotřeba v době covidu

Vysokou spotřebu potravin mezi lety 2020 a 2021 Vodičková vysvětluje nízkou cenou potravin a nižšími výdaji domácností na cestování nebo dopravu v době pandemie covidu-19. V současnosti se podle Vodičkové do klesající spotřeby promítají mimo jiné rostoucí ceny potravin a klesající příjmy domácností. "V roce 2021 byla meziroční inflace potravin 0,8 procenta, takže ceny potravin nerostly, a v roce 2023 byla 11,5 procenta," podotkla Vodikčová.

Podíl výdajů na potraviny

Podíl výdajů na potraviny na celkových výdajích domácností v loňském roce činil 14 procent, od roku 1993 podíl klesl o sedm procentních bodů.

Z potravin živočišného původu klesla loni například spotřeba konzumního mléka o 1,6 litru na 56,2 litru na osobu. Sýrů lidé snědli o půl kilogramu méně, tedy 13,3 kilogramu za rok.

Menší spotřebu zaznamenali statistici také u vepřového masa, průměrně ho lidé snědli 41,8 kilogramu za rok, meziročně o 2,2 kilogramu méně. Soběstačnost u výroby vepřového masa dosahovala v loňském roce zhruba 40 procent. Naopak u hovězího a drůbežího masa spotřeba loni meziročně vzrostla, u drůbežího o 1,1 kilogramu na 29,2 kilogramu za rok, hovězího lidé zkonzumovali loni 9,2 kilogramu, o 0,4 kilogramu více než předloni. Spotřeba hovězího byla nejnižší v roce 2013, od té doby stoupá.

S výjimkou těstovin meziročně klesla také spotřeba převážně přílohových potravin, konkrétně rýže z devíti kilogramů na 8,1 kilogramu, brambor lidé za rok snědli průměrně o kilogram méně, tedy 68,1 kilogramu. O téměř 1,5 kilogramu byla vyšší spotřeba pekárenských výrobků.

Nepatrně poklesla spotřeba zeleniny na 87,2 kilogramu. Větší pokles zaznamenali statistici u ovoce, spotřeba byla meziročně nižší o 2,2 kilogramu a dosahovala 85,2 kilogramu.*

 

 

 

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down