Nepolevující horké počasí může mít špatný vliv na sklizeň hroznů z jihomoravských vinic, zejména bílých odrůd. Naopak modrým hroznům současné počasí může prospět. Upozornila na to společnost BS vinařské potřeby, která analyzuje hrozny před sběrem. "Vegetace má oproti průměrnému ročníku stále časový náskok v délce 14 až 21 dnů, v závislosti na lokalitách. Dlouhodobě teplé počasí může být z pohledu kvality rizikové," řekl konzultant pro vinohradnictví Zbyněk Oslzlý.
Dlouhodobě vysoké teploty a intenzivní sluneční záření může mít podle něj špatný vliv na zrání raných bílých odrůd, jako jsou Muškát moravský, Műller Thurgau, Lena a dalších. "Intenzivní oslunění může vést ke zvyšování podílu hořkých látek v bobulích. Pro zrání bílých odrůd je optimální střídání teplých dnů a chladných nocí. V takových podmínkách dochází k pozitivnímu vývoji aromatických látek a uchovávání příznivé struktury kyselin," dodal Oslzlý.
Naopak teploty přesahující 30 stupňů Celsia prospívají modrým odrůdám. Menší výkyvy nočních a denní teplot jsou dobré pro tvorbu barviv a zralost tříslovin. "Dosavadní průběh počasí naznačuje vysokou kvalitu modrých hroznů pro výrobu červených vín," řekl konzultant. Problémy přináší ale sucho, které horké počasí provází. Může ovlivnit hmotnost sklizených hroznů i množství vína, které z nich vinaři získají.